Go to section: Nature and tourism
31 january 2017, 14:15 Plant and animal world of Moldova views 8637
Florile de la Grădina Botanică au înflorit în plină iarnă
31 january 2017, 14:15 Plant and animal world of Moldova views 8637

Florile de la Grădina Botanică au înflorit în plină iarnă

În calendar e mijloc de iarnă, însă la Grădina Botanică din capitală a venit primăvara. Aici şi-au deschis petalele mai multor flori. Înflorirea abundentă se datorează iernii blînde, spun specialiştii. Orice doritor poate merge să vadă frumseţile de la Grădina Botanică.

Deși afară e frig, mai multe specii de flori de la Grădina Botanică din Chișinău au înflorit. Astfel că, oricine ajunge aici, rămîne fascinat de cele văzute. Printre florile care au înflorit deja este și Streliţia regală sau așa cum este numita în popor – Pasarea Paradisului, o floare originală prin structură, dar și prin colorit.

Aceasta provine tocmai de pe insula Madagascar. De regulă, cele mai pretențioase flori pe timp de iarnă sînt anume plantele tropicale, spun specialiștii.

„Este o plantă lipsita practic de tulpină, de jos apar rădăcinile. În țările tropicale această floare se cultivă afară, noi însă o cultivăm în seră ca planta pentru buchete florale. Poate fi crescută și ca planta la ghiveci, la locuri luminate, cu drenaj bun, solul trebuie să fie cu pămînt de ţelină și turba roșie, iar temperatura nisipului nu trebui să fie mai joasă de 16-18 grade pe parcursul iernii", a menționat șefa Laboratorului de plante tropicale al Grădinii Botanice, Valentina Țîmbală.

Printre florile care bucură în aceste zile ochii vizitatorilor Grădinii Botanice din capitală sînt și cactușii. Chiar dacă perioada lor de înflorire începe în luna februarie, unii dintre ei deja au dat în floare.

„Acum le replantăm ca să aibă putere, schimbăm solul, sistemul radicular la cactuși e foarte slab, de aceea îi plantam în ghiveciuri foarte mici, e important ca drenajul să fie bine structurat și solul trebuie să fie ușor. În componența solului intră turbă, ceramica măruntă, nisip, nisipul sa fie sterilizat ca să fie planta sănătoasă", a explicat colaboratorul științific, Sergiu Rogachi.

Colecția de cactuși, care a fost adunată pe parcursul a mai bine de 60 de ani, numără în prezent circa 900 de specii. „Mai mult de jumătate dintre cactuși înfloresc, o bună parte, cca 300 de specii, fac chiar și fructe cu semințe. Este o colecție valoroasă", a spus Valentina Țîmbală.

În Grădina Botanică sînt protejate aproape 2800 de specii de plante. Cei care doresc sa vadă frumusețile de la Gradina Botanica pot merge să le admire în zilele lucrătoare ale săptămînii. Prețul de intrare este de doar 10 lei pentru o oră de excursie.

Source: trm.md

Keywords:

flori , Gradina Botanica , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.