|
Grota din satul Duruitoarea Veche ar putea fi inclusă în circuitul turistic european
Grota din satul Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani ar putea fi inclusă în circuitul turistic european. Un proiect în acest sens a fost iniţiat de autorităţile locale şi Asociaţia Obştească "Moştenitorii".
Pe lîngă amenajarea locurilor pentru cazarea turiştilor, aceștia îşi propun să îmbunătăţească infrastructura şi să amenajeze un loc unde oamenii din zonăvor putea să-şi vîndă produsele.
De aproape 60 de ani grota are statut de monument arheologic, dar este într-ostare deplorabilă. Doar acestă placă cu o inscripţie de pe timpul Uniunii Sovietice mai aminteşte de cea mai veche aşezere umană dintre Prut şi Nistru."
Iniţiatorii proiectului spun că grota de la Duruitoare Veche are un potenţial atît turistic, cît şi pentru cercetări. De aceea îşi propun să invite un grup de arheologi şi să organizeze mai multe şcoli de vară.
"Prezintă interes şi pentru cercetători şi pentru turişti, şi pentru cercetările etnoculturale. În primul rînd vor fi efectuate cercetări 3D cu scanere", a declarat preşedintele Asociaţiei Obşteşti "Moştenitorii", Nicolae Moscalu.
Acum opt ani, Eugen Tomuz din Duruitoare Veche spune că după o ploaie puternicăa găsit în preajma grotei osemintele unui animal străvechi.
"Doi metri şi 75 de centimentri un fildeş avea, era un fildeş a unui mamut", a specificat locuitor al satului Duruitoarea Veche, Eugen Tomuz.
Oamenii din localitate şi-au deschis recent un atelier unde învaţă să picteze pe sticlă, în speranţa că îşi vor vinde lucrările turiştilor:
"La noi vin mulţi străini la odihnă şi ar vrea să ia ca amintire ceva de aici, un lucru frumos. Ar fi o sursă de venit pentru fiecare locuitor de aici."
"Eu las totul acasă şi vin aici măcar pentru cîteva ore. Chiar lucrarea pe care o am în mână în cîteva zile am făcut-o şi priviţi ceva s-a primit."
Autoritaţile locale vor să atragă cât mai multe investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii.
"În acest sens desigur vor fi nevoie de noi surse, proiecte şi de implicarea autoritaţilor locale şi din teritoriul adiacent comunei Costeşti", a spus vicepreşedintele raionului Râşcani, Galina Zamurdac.
Proiectul cu durata de un an denumit „Renaşterea istoriei – includerea grotei Duruitoarea Veche în circuitul turistic European" iniţiat de autorităţi, are menirea să promoveze acestă destinaţie turistică. Valoarea lui este de aproape 20.000 de euro.
Reamintim că informații exhaustive despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiile, resursele acvatice, flora și fauna Moldovei, turismul în Moldova, localitățile Moldovei și diasporei pot fi vizualizate la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1905
- Populația:
- 367 locuitori
Troiţa este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 73 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 367 de oameni. Satul Troița a fost menționat documentar în anul 1905.
Comments
(0)