|
În Moldova va fi creată prima Rezervaţie a biosferei
Zece localităţi din raionul Cahul au fost incluse într-un proiect de creare a primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior. Aceasta se va extinde pe o suprafaţă de circa 15 mii de hectare, cu scopul de a asigura protecţia şi conservarea unor zone de habitat natural.
Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-R. Moldova "Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature". Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia "Moldsilva".
Solicitat de MOLDPRES, managerul proiectului, Anatolie Rîşina, a informat că crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. "Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidînd implicarea comunitară în regiune", a menţionat Anatolie Rîşina.
Specialistul de la "Moldsilva" a subliniat că managementul rezervaţiei se realizează conform unor regulamente şi planuri de protecţie-conservare recomandate de Programul "Om-Biosferă" derulat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). "Astfel, ne dorim ca această zonă să devină atractivă pentru turişti, destinaţia fiind inclusă în agenda turistică naţională, iar autorităţile locale se aşteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investiţiilor", a specificat responsabilul.
Anatolie Rîşina a precizat că la ora actuală în satul Slobozia Mare din raionul Cahul se apropie de sfîrşit lucrările de construcţie a blocului administrativ al Rezervaţiei. "A mai rămas ca Consiliul local din satul Crihana Veche să voteze decizia cu privire la constituirea Rezervaţiei, după care preconizăm în iunie-iulie să finalizăm toată documentaţia necesară pentru crearea primei Rezervaţii a biosferei în R. Moldova", a punctat managerul proiectului.
Proiectul "Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature" a fost lansat în anul 2013 şi are un buget de peste 2,2 milioane de euro.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1706
- Populația:
- 4496 locuitori
Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.
Comments
(0)