Go to section: Nature and tourism
04 december 2023, 17:00 Tourism in Moldova views 44104
04 december 2023, 17:00 Tourism in Moldova views 44104

Moştenirea lui Manuc-Bei la Hînceşti

Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldoveneşti din secolul al XIX-lea, fiind o reşedinţă luxoasă, cu o livadă de iarnă, o piscină cu acoperiş, cu ieşiri subterane, frumoase havuzuri şi un lac mic, galeriile din sticlă legau construcţiile adiacente cu palatul.

 Multe dintre acestea nu au supravieţuit timpului şi nepăsării oamenilor. Vor dispărea complet dacă vom urma îndemnul unor pseudoistorici de a neglija patrimoniul nostru istoric datorită unor aprecieri controversate a personalităţii lui Manuc-Bei.

La începutul secolului al XIX-lea, după războiul ruso-turc din 1806-1812, Manuc-Bei Mirzoian, dragoman al Imperiului Otoman (dregător care se ocupa de relaţiile diplomatice ale Turciei cu statele europene), pentru serviciile oferite generalilor ruşi în tratativele cu Turcia, primise învoirea ţarului rus de a se stabili cu traiul în una din localităţile Basarabiei. El se stabileşte cu familia la Hînceşti, unde cumpără un mic conac boieresc de la contesa Dolgorukaia. Odată cu venirea dinastiei Manuc-Bei, la Hînceşti începe perioada prosperării, extinderii şi dezvoltării rapide a localităţii.

Aici, un an mai tîrziu Manuc-Bei îşi ridică un splendid conac cu o livadă de iarnă şi o piscină cu acoperiş şi cu ieşiri subteranen după proiectului lui Alexandru Bernardazzi.

A construit drumuri, a înălţat multe clădiri. După moartea sa, activitatea a fost continuată de fiul mai mare, Oganes. Pe timpul lui la Hînceşti s-a construit Ansamblul de reşedinţă, castelul Vînătorilor şi Biserica armenească. În 1870 este deschisă şcoală primara pentru băieţi, în 1872 se deschide primul spital şi este instalată prima linie telefonică Chișinău-Hînceşti, au fost construite fabrici de cărămidă şi vin unde se produceau vinuri după tehnologia franceză, tăbăcării şi o bibliotecă. În anul 1940 localitatea Hînceşti a fost rebotezată în Kotovsk (în cinstea lui Grigori Kotovski, un conducător al armatei roşii în timpul războiului civil care se născuse aici) şi devine centru raional. În 1965 localitatea Kotovsk a primit statutul de oraş. Din 1990 oraşul a revenit la vechea denumire de Hînceşti.

Keywords:

Manuc Bei , Hînceşti

Comments

 (2)
  • #2 Spero Reply Quote selected
      Ce păcat ca s-a păstrat doar Castelul Vînătoresc, cit de frumos ar fi sa se fi păstrat întreagul palat...

  • #1 violeta Reply Quote selected
    Hmm... interesant... notam in lista "to visit" :)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1501 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Sîngereii Noi, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.57 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.11 km. Mărinești este situat la distanța de 19 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1501 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1930.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.