Go to section: Nature and tourism
11 june 2023, 17:00 Nature and tourism views 23951
Hîncu – o mănăstire înecată în flori
11 june 2023, 17:00 Nature and tourism views 23951

Hîncu – o mănăstire înecată în flori

Mănăstirea Hîncu, este situată în raionul Nisporeni, la aproximativ 45 km distanţă de Chișinău. Mănăstirea fondată în anul 1678, a fost reîntoarsă credincioşilor în anul 1990.

Mănăstirea Hîncu a început de la un schit monahal întemeiat de boierul Mihalcea Hîncu, la cererea fiicei sale, care devine apoi călugăriţă, luînd numele de Paraschiva. În secolul al XVIII-lea schitul a fost părăsit din cauza invaziei tătarilor. După eliberarea Basarabiei de tătari în anii 1770-1772, la cererea moştenitorilor lui M. Hîncu şi datorită Mănăstirii Vărzăreşti, schitul şi-a reluat activitatea. O biserică din lemn a fost construită în anul 1817. Iar în anul 1835 în locul bisericii din lemn a fost construită una din piatra, cu hramul Sf. Paraschiva. În anul 1841 a fost construit încă o biserică - Adormirea Maicii Domnului.

În 1956 mănăstirea a fost închisă, iar încăperile sale au fost transformate în depozite. Întreaga gospodărie mănăstirească a fost transmisă în anul 1978 Institutului de Medicină din Chișinău, care deschide aici un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, care a existat pînă la mijlocul anilor `80 ai secolului XX. În prezent mănăstirea e complet restaurată şi renovată. Se construieşte o a treia biserică imensă.

Impresii personale. Trebuie neapărat să vă spunem că n-am văzut nicăieri în Moldova, grădini cu flori mai frumoase decît la Mănăstirea Hîncu.

Keywords:

flori , Moldova , manastire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
108 locuitori

Pistruienii Noi este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 42 km de oraşul Teleneşti şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 108 oameni. Satul Pistruienii Noi a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.