Go to section: Nature and tourism
30 march 2016, 12:15 Nature and tourism views 9710
Acțiunea ecologică
30 march 2016, 12:15 Nature and tourism views 9710

Acțiunea ecologică "Să ajutăm natura" (Foto)

Prima etapă a acțiunii ecologice "Să ajutăm natura" s-a desfășurat la 27 martie, în satul Butuceni, raionul Orhei.

Curățenia a fost planificată cu mult timp înainte de eveniment. Organizatori principali, autori ai ideii desfășurării acestui eveniment au fost reprezentanții organizației obștești «Oameni de bună credință» și Complexul Turistic «Villa Etnica» de la Orhei.

Au venit să susțină proiectul: elevi, studenți, reprezentanți ai organizațiilor obștești: «Ecodava», «Viitorul verde», Clubul Tangou, în persoana dnei Tatiana Gordînskaia, Clubul "Voievod", "Liga Tineretului din Moldova", Federația Moldovei de Golf, grupul de inițiativă "Dobrîie ruki", echipa site-ului ecology.md ș.m.a.

La eveniment au participat aproximativ 200 de persoane, în cadrul lucrărilor de curățare a zonei rezervației au fost strînse și transportate 35 de tone de gunoi.

Curățenia a fost efectuată atît pe teritoriul satului, cît și în afara acestuia, pe tot parcursul zilei.

Potrivit spuselor unuia dintre organizatori, a directorului Complexului Turistic «Vila Etnica» Vladimir Parnov: "Desfășurarea unor astfel de evenimente sunt menite nu numai cu țelul de a curăța teritoriul, deși și acest lucru este important, căci satele Butuceni și Țîpova sînt vizitate de circa 15 mii de turiști străini pe sezon. Scopurile adevărate au fost altele: vrem să trezim în fiecare om dorința de a contribui la protecția mediului înconjurător, de a educa tînăra generație în spiritul grijii deosebite față de natura țării noastre.

Aș dori să le mulțumesc mijloacelor mass-media pentru faptul că au prezentat pe larg evenimentul în presa națională, precum și reprezentanților organizațiilor publice, care au atras voluntari, fapt care a permis participarea a mai mult de 200 de persoane și colectarea a 35 de tone de gunoi.

Am efectuat un volum foarte mare de lucru, după care participanții nu vor mai face niciodată gunoi în țara sa și nu le vor permite nici celor apropiați să facă acest lucru".

Co-organizatoarea evenimentului, Marina Dudoglo, a menționat la rîndul ei: "Atragerea atenției, sporirea gradului de conștientizare a copiilor, părințiilor și a tuturor locuitorilor raionului nostru asupra problemelor ecologiei nu este o cauză care trebuie susținută doar într-o zi și nu de o singură acțiune, cultura ecologică a fiecărui om se cultivă pe parcursul întregii vieți.

Acțiunea ecologică a demonstrat că îi stă în puteri fiecăruia dintre noi să aducă un real folos patriei sale mici, să o facă și mai frumoasă, și mai curată, și mai prosperă. Dar cel mai important e că sîntem cu toții încîntați să trăim într-o țară curată, de aceea această acțiune în toate privințele este una necesară și utilă".

Un alt organizator al evenimentului, omul public Nina Dimoglo spune că "adresa" a fost aleasă nu întîmplător. Era bine cunoscut faptul că aceste locuri pitorești suferă de mai mulți ani din cauza gunoiului.

- Groapă de gunoi, nu alta. Și cu cît înaintam mai mult, cu atît mai teribilă era situația. Acolo, de fapt, se conturase deja imaginea abuzului față de natură, mini poligon de deșeuri și gunoi menajer, produse de igienă, o mare de sticle și multe altele.

Le-am comunicat cu o lună în urmă tuturor despre desfășurarea evenimentului, dar niciun adult, niciun locuitor conștient al satului nu a ieșit să facem curățenie, au venit voluntari din alte regiuni ale țării noastre. Aș vrea foarte mult ca conștiința de sine și responsabilitatea în ceea ce privește ecologia să crească", și-a exprimat speranța Dimoglo.

Organizatorii evenimentului îi încurajează pe oameni să participe la etapa finală a acțiunii "Să ajutăm natura" și să vină pe data de 3 aprilie în satul Țîpova pentru a face curățenie în rezervație.

Informații la telefoanele: +37368505544 sau +37379773333

Ana Cunț

Source: ecology.md

Keywords:

ecologie , acțiunea , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.