Go to section: Nature and tourism
28 september 2015, 10:50 Nature and tourism views 9006
Autorităţile ar putea interzice prinsul peştelui din Nistru şi Prut
28 september 2015, 10:50 Nature and tourism views 9006

Autorităţile ar putea interzice prinsul peştelui din Nistru şi Prut

Specialiştii le cer autorităţilor să interzică pescuitul industrial în râurile Nistru şi Prut. Ei spun că, anual, aşa-zişii arendaşi pescuiesc de două ori mai mult decât permite legislaţia, iar asta poate provoca o adevărată catastrofă ecologică.

Specialiştii spun că interzicerea pescuitului industrial în râul Nistru va avea efect numai dacă şi Ucraina va institui această măsură.

"Republica Moldova nu este aşa de bogată în resurse piscicole ca să-şi permită pescuitul industrial mai ales că pescuitul industrial are un efect negativ asupra biodiversităţii şi are acel efect selectiv când sunt degradate speciile cu ciclu vital lung de talie mare", a explicat doctorul în bilogie, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Dumitru Bulat.

În 2015, statul a pus în vânzare 33 de sectoare pentru pescuit industrial. De regulă, pentru fiecare sector sunt organizate licitaţii publice.

"În dependenţă de rezultatele licitaţiilor cotele au ajuns şi la 55.000 de lei. În rezultatul licitaţiilor, au ridicat preţul şi la 80.000 de lei. Deţinătorul certificatului are dreptul să pescuiască o tonă de peşte", a spus directorul adjunct al Serviciului Piscicol, Ion Grati.

"În multe cazuri este situaţie stranie la licitaţie, se dau câte 60-70 de mii de lei pentru o tonă. Din start se subînţelege că peştele dat este cumpărat cu 60 de lei kilogramul. Desigur nu se pescuieşte acea tonă, se pescuiesc două, trei", a adăugat Dumitru Bulat.

I-am întrebat pe cei de la Serviciul Piscicol cum anume sunt contabilizate capturile reale ale pescarilor industriali.

"El este obligat să înregistreze în registru captura pescuită. - Adică, astăzi am pescuit, 300 de kiograme.. - Specii caras 10 kg, şalău 20, 10 kg de crap sau altele", a declarat directorul adjunct al Serviciului Piscicol.

Aşa numitul registru al capturilor reprezintă de fapt un caiet unde fiecare pescarpoate trece cu pixul orice cifre.
Deşi ei indică în acest caiete capturi modeste, în piaţa centrală din Capitală sunt comercializate sute de kilograme de peşte de râu.

"- Cam cât peşte de acesta aduceţi pe zi din Nistru? - 200, 100, 300 de kilograme, nu se aduce mult, atât cât se realizează pe zi", a menţionat un comerciant.

Ministrul Mediului admite că Serviciul Piscicol are nevoie de o schimbare.

"Serviciul Piscicol are probleme mari cu transparenţa. Problema vine de la faptul că ei autorizează, eliberează aceste candtităţi şi tot ei verifică. Acest lucru trebuie separat", a menţionat ministrul Valeriu Munteanu.

Source: www.publika.md

Keywords:

natura , ecologie , Prut , Nistru , pesti , pescuit

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.