|
Autorităţile ar putea interzice prinsul peştelui din Nistru şi Prut
Specialiştii le cer autorităţilor să interzică pescuitul industrial în râurile Nistru şi Prut. Ei spun că, anual, aşa-zişii arendaşi pescuiesc de două ori mai mult decât permite legislaţia, iar asta poate provoca o adevărată catastrofă ecologică.
Specialiştii spun că interzicerea pescuitului industrial în râul Nistru va avea efect numai dacă şi Ucraina va institui această măsură.
"Republica Moldova nu este aşa de bogată în resurse piscicole ca să-şi permită pescuitul industrial mai ales că pescuitul industrial are un efect negativ asupra biodiversităţii şi are acel efect selectiv când sunt degradate speciile cu ciclu vital lung de talie mare", a explicat doctorul în bilogie, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Dumitru Bulat.
În 2015, statul a pus în vânzare 33 de sectoare pentru pescuit industrial. De regulă, pentru fiecare sector sunt organizate licitaţii publice.
"În dependenţă de rezultatele licitaţiilor cotele au ajuns şi la 55.000 de lei. În rezultatul licitaţiilor, au ridicat preţul şi la 80.000 de lei. Deţinătorul certificatului are dreptul să pescuiască o tonă de peşte", a spus directorul adjunct al Serviciului Piscicol, Ion Grati.
"În multe cazuri este situaţie stranie la licitaţie, se dau câte 60-70 de mii de lei pentru o tonă. Din start se subînţelege că peştele dat este cumpărat cu 60 de lei kilogramul. Desigur nu se pescuieşte acea tonă, se pescuiesc două, trei", a adăugat Dumitru Bulat.
I-am întrebat pe cei de la Serviciul Piscicol cum anume sunt contabilizate capturile reale ale pescarilor industriali.
"El este obligat să înregistreze în registru captura pescuită. - Adică, astăzi am pescuit, 300 de kiograme.. - Specii caras 10 kg, şalău 20, 10 kg de crap sau altele", a declarat directorul adjunct al Serviciului Piscicol.
Aşa numitul registru al capturilor reprezintă de fapt un caiet unde fiecare pescarpoate trece cu pixul orice cifre.
Deşi ei indică în acest caiete capturi modeste, în piaţa centrală din Capitală sunt comercializate sute de kilograme de peşte de râu.
"- Cam cât peşte de acesta aduceţi pe zi din Nistru? - 200, 100, 300 de kilograme, nu se aduce mult, atât cât se realizează pe zi", a menţionat un comerciant.
Ministrul Mediului admite că Serviciul Piscicol are nevoie de o schimbare.
"Serviciul Piscicol are probleme mari cu transparenţa. Problema vine de la faptul că ei autorizează, eliberează aceste candtităţi şi tot ei verifică. Acest lucru trebuie separat", a menţionat ministrul Valeriu Munteanu.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 4515 locuitori
Fîrlădeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fîrlădeni și Fîrlădenii Noi. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 58 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 4515 oameni. Satul Fîrlădeni a fost menționat documentar în anul 1770.
Comments
(0)