|
Photo: independent.md |
Paradisul exotic care ucide: Cum arată cea mai periculoasă insulă din lume (FOTO)
La prima vedere, frumoasa insulă Ilha da Queimada Grande situată în Atlantic la circa 144 kilometri de zona costieră a oraşului Sao Paulo din Brazilia, pare încă un colţ paradisiac. O superbă insulă tropicală cu plaje neatinse, junglă virgină şi ape limpezi. Însă toţi brazilienii se feresc de ea cu orice preţ. Motivul? Insula este literlamente ticsită cu şerpi veninoşi deosebit de periculoşi. Cercetătorii şi autorităţile estimează că pe insulă trăiesc între 2.000-4000 exemplare de vipere vârf de lance aurii, specie extrem de mortală. Motiv suficient ca acest colţ de paradis tropical să deţină titul de cea mai periculoasă insulă din lume.
Vipera morţii
Vipera vârf de lance aurie (Bothrops insularis) este o specie de şarpe veninos ale cărei dimenisuni medii ating cam 70 centimetri, cu toate că au fost capturate şi exemplare de 118 centimetri. Culoarea sa de fond este galben-maronie, peste care se suprapun modele triunghiulare sau romboidale. Numele său, de viperă vârf de lance este deţinut şi de restul viperelor din genul Bothrops şi are legătură cu forma caracteristică a capului, care datorită pungilor uriaşe de venin are o formă pronunţat triunghiulară, asemănătoare vîrfului unei lănci sau săgeţi.
Vipera vârf de lance aurie este o specie endemică doar în această insulă, ceea ce înseamnă că nu se întâlneşte altundeva pe planetă. Deşi se hrănesc aproape numai cu păsări marine, veninul acestor vipere este atât de puternic încât omul muşcat moare în mai puţin de o oră, dacă nu primeşte ajutor în acest interval de timp. Numeroase legende locale vorbesc despre soarta celor coborâţi pe ţărmul Insulei Şerpilor, cum o mai denumesc brazilienii pe Ilha da Queimada Grande.
Mulţi oameni, majoritatea ajunşi aici să culeagă banane sau să exploreze insula au murit în adevărate bălţi de sânge, cu trupul presărat de muşcături. Între anii 1909-1920, câţiva oameni au muncit şi locuit aici, cu scopul de a lucra la farul de pe insulă. Însă conform datelor, ultimul lucrător a murit alături de toţi membrii familiei sale, după ce mai multe vipere alungate de o furtună s-au adăpostit în casa omului, după ce în prealabil au intrat pe geamul lăsat deschis.
Cu toate că mulţi localnici care vor să-i impresioneze pe turişti, afirmă că şerpii respectivi au fost aduşi intenţionat pe insulă de către piraţii care şi-au îngropat comorile şi au vrut astfel să ţină oamenii departe de ele, adevărul este cu totul altul.
Cele 2.000-4.000 de vipere vârf de lance aurii care trăiesc în prezent pe suprafaţa de doar 43 de hectare a insulei au evoluat aici timp de mii de ani fără nicio intervenţie omenească.
Acum circa 11.000 de ani, nivelul oceanelor a crescut atât de mult încât a izolat insula de restul continentului sud-american, şi odată cu ea, creşterea apelor i-a izolat şi pe şerpii de aici care au continuat să evolueze adaptându-se la mediul specific din insulă şi devenind astfel o specie distinctă în genul viperelor vîrf de lance. Viperele de aici nu au nicun fel de prădător natural, fapt care le-a permis să se înmulţească nestingherite până la capacitatea maximă a habitatului lor.
Insula păzită de şerpi
Pentru a se hrăni, şerpii se bazează pe păsările marine care poposesc pe insulă pentru a cuibări sau în timpul migraţiilor. Deoarece viperele vârf delance aurii nu-şi pot urmări păsările muşcate care pot zbura şi muri departe de ele, aceşte vipere au dezvoltat în timp un venin extrem de puternic, de cinci ori mai toxic decât veninul celorlalţi şerpi din genul Bothrops de pe continent, care sunt printre altele cei mai agresivi şerpi veninoşi din America de Sus, căci conform autorităţilor braziliene, circa 90% dintre victimele muşcate anual aici, au fost muşcate de un şarpe Bothrops.
Astfel, muşcătura viperelor auriii de aici ucide păsările instantaneu, pe loc. Iar carnea unui om muşcat de Vipera vârf de lance aurie aproape se lichefiază, ţesuturile moi fiind literalmente topite.
Din cauza acestui pericol iminent, autorităţile braziliene controlează strict vizitele făcute pe Ilha da Queimada Grande. Şi chiar fără interdicţile guvernamentale, insula nu va deveni prea curând o destinaţie turistică de top în pofida cadrului său natural intact. Aici este o concentrare atât de mare de şerpi, încât pe fiecare emtru pătrat de teren foşgăie cam 4-5 vipere. O singură muşcătură poate ucide orice om, şi chiar dacă victimele sunt tratate în timp util, există cam 3-5% „şanse" ca acestea să moară. În rest, muşcătura viperelor aurii de aici provoacă insuficenţa renală, necrozarea ţesutului muscular, hermoragie cerebrală şi hemoragie intestinală.
Conform legislaţiei braziliene, orice echipă de oameni care ajunge aici, trebuie neapărat să fie însoţită de cadre medicale şi medicamente antivenin. Marina militară braziliană poposeşte aici anual pentru verificarea instalaţiei electrice a farului, care din anul 1920 funcţionează automat tocmai pentru a se împiedica şi alte victime umane.
Insula rămâne totuşi o importantă bază naturală de cercetare pentru biologi şi alţi cercetători care primesc permisiunea specială a acosta aici pentru a studia vipera vârf de lance aurie. Biologii şi herpetologii cred că veninul deosebit de puternic al acestei specii poate fi folositor în dezvoltarea a noi medicamente.
Într-un interviu public, herpetologul Marcelo Duarte din cadrul Institutului Brazilian Butantan, un expert care studiază reptilele veninoase în scop medical afirmă că: „Suntem de-abia la începutul cercetărilor cu privire la potenţialul uriaş al veninului viperielor aurii, iar primele semne ne spun că veninul acestei specii poate duce la crearea unor medicamente extrem de eficiente în afecţiunile sistemului circulator şi tratamentelor împotriva cancerului".
Însă din cauza rarităţii acestor şerpi, există o mare cerere pe piaţa neagră atât din partea cercetătorilor cât şi a colecţionarilor de reptile. Din acest motiv, braconierii de şerpi, cunoscuţi aici sub numele inspirat de „biopiraţi", ajung pe insulă şi prind ilegal vipere în capcane.
Motivaţia este deosebită pentru nişte oameni săraci din Brazilia, căci pentru o singură viperă vîrf de lance aurie se plăteşte pe loc între 10.000-30.000$. Foarte mulţi braconieri de şerpi au murit odată ce au ajuns aici, dar acest fapt pare să nu-i sperie pe ceilaţi braconieri, care cred că lor nu li se poate întâmpla să fie muşcaţi.
Dincolo de şerpi şi braconieri, frumoasa Ilha da Queimada Grande rămâne în continuare cea mai periculoasă insulă din lume, după cum o numesc toate ghidurile de turism.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1712
- Populația:
- 2581 locuitori
Caracui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Caracui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2581 de oameni. Satul Caracui a fost menționat documentar în anul 1712.
Comments
(0)