Go to section: Nature and tourism
28 may 2015, 17:58 Nature and tourism views 3746
28 may 2015, 17:58 Nature and tourism views 3746

Vizele electronice străine valabile pentru moldoveni


Foto: viza.md 

E -Viza (viza electronica) este ușor şi comod de accesat, vă economiseşte o pagina din pașaport, dar n-o să vă recomandăm neapărat tuturor să vă perfectaţi vize electronice, pentru că financiar aceste variante, mai mult sau mai puțin, sînt echivalente și ce este mai ușor: să completaţi formulare pe Internet, să aplicaţi la ambasade și consulate sau să solicitaţi vize la ghişeu, fiecare decide pentru el.

Pentru prima dată, viza electronică a fost aplicată în Australia. Treptat, tehnologia australiană a vizelor electronice a fost introdusă în alte state. Esența acesteia constă în depunerea cererii pentru obţinerea vizei în format electronic la Serviciului de Migrație sau consulatul țării emitente a unor astfel de vize, cu înscrierea ulterioară în baza de date a serviciilor de frontieră, referitor la eliberarea vizei (sau refuzul de li se elibera o viză). Cererea pentru viză este depusă fie personal pe site-ul instituţiei ce se ocupă de eliberarea vizelor (de exemplu, astfel funcţionează sistemul permiselor electronice din Australia) sau printr-un agent acreditat (în cazul Singapore-ului).

De obicei, termenul limită de aplicare ‒ nu mai tîrziu de 72 de ore înainte de intrarea în țară. Pașaportul Dvs. trebuie să fie valabil nu mai puțin de șase luni. De multe ori viza electronică este eliberată pentru vizite pe termen scurt, iar pentru ca să obţineţi vize de lungă ședere trebuie să contactați funcționarii și să lipiți autocolantul de viză în pașaport. Dacă viza dumneavoastră vă dă dreptul să lucrați, este necesar, de regulă, ca autocolantul cu viza să fie în paşaport (dar nu peste tot, în Australia, unde baza de date este deschisă pentru toți angajatorii care angajează străini nu este nevoie de autocolant de viză). Se întîmplă că necesitatea autocolantului de viză să depindă de cetățenie, spre exemplu cetățenii Republicii Moldova și țărilor din CSI pentru vize în Australia nu au nevoie de autocolante, iar cetățenilor altor ţări le sînt încă necesare. De obicei, autorizația electronică este valabilă 30 de zile și doar pentru o intrare.

Avantaje:

1. Autocolantul vizei nu ocupă spațiu în pașaport, reducînd astfel cheltuirea paginilor. În loc de viza lipită pe o pagină întreagă și ștampila de pe altă pagină vi se va pune doar o mică ștampilă la intrare și una de aceleaşi fel la ieșire; 2. Tehnic viza electronică este ușor de "atașat" la noul pașaport, dar complexitatea birocratică diferă de la o țară la alta; 3.Sînteţi protejat detentativele de extorcare și, în general, de orice fel de comunicare cu personalul care eliberează vize; 4.Economisiţi timp la traversarea frontierei.

Dezavantaje:

1. În cazul problemelor survenite în reţea la punctul de trecere a frontierei puteţi avea probleme la intrare, pînă la lungi aşteptări şi interdicţia de a traversa graniţa. De aceea, este recomandabil să purtaţi cu Dvs. confirmarea de eliberare a vizei electronice pe hîrtie; 2. O situație similară poate apărea cu înregistrarea la zborul în țara de plecare, în cazul în care compania aeriană nu poate verifica viza,copia nefiind document credibil. În practică, acest lucru se întîlneşte rar; 3. În cazul în care țara A, care eliberează vize electronice vă dă dreptul a intra într-o țară B, atunci călătorul cu viza electronică, nu o va putea folosi, deoarece ţara A nu-şi va deschide accesul la bazele lor de date a vizelor pentru țările terțe; 4. Unele țări nu eliberează business vize prin intermediul internetului; 5. Economia de timp va fi minimă, în special, la punctele de trecere a frontierei: nu se fac rînduri separate şi nici tratament individual nu există; 6. Viza obţinută trebuie să o scoateţi în tipar, pentru cazurile cînd nu vor funcţiona purtătorii electronici; 7.Viza electronică nu este acceptată la toate punctele de trecere a frontierei. Autorizarea electronică a anumitor țări poate fi utilizată numai la intrarea în ţară cu avionul. Dacă planificaţi să călătoriţi pe mare sau pe uscat, va trebui să obțineţi o viză în conformitate cu metoda stabilită. Înainte de călătorie, verificați pe unde puteți trece granița cu o viză electronică și pe unde nu.

Totodată, țineți cont că sistemul e-viza ale unor state (în cazul României, etc) oferă la moment doar posibilitatea programării electronice a vizitei la ghişeu, pentru depunerea documentelor în original la secția consulară. Unele state sînt în proces de definitivare şi testare a sistemului e-viza care, de asemenea, se regăsesc în tabelul care poate fi vizualizat AICI.

Source: www.viza.md

Keywords:

viza , moldovenii , pasaport , frontiera

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.