Go to section: Nature and tourism
19 may 2015, 16:12 Nature and tourism views 7530
Mai puţine formalităţi legate de viză, mai mulţi turişti
19 may 2015, 16:12 Nature and tourism views 7530

Mai puţine formalităţi legate de viză, mai mulţi turişti

Egiptul a încercat să oblige călătorii independenți să obțină vize înainte de a întreprinde călătoria în țara lor, iar SUA, dimpotrivă, au extins lista țărilor ai căror cetățeni vor putea beneficia de regim simplificat de vize. India trece la vizele electronice, iar Africa îşi creează propria zonă Schengen.

Poate oare simplificarea regimului de vize să facă țara mai atractivă pentru turiști? Se spune că fructul interzis este dulce, dar pentru a-i atrage pe turiști în țara, în care le este interzis accesul din cauza formalităților birocratice existente este o sarcină dificilă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), circa 63% din populația Planetei trebuie să obțină vize la ambasadă sau consult, nu înainte de a întreprinde călătoria în țara de destinație. "2/3 din călătorii din întreaga lume trebuie să obțină o viză, pentru a ieşi din țările lor și a vizita alte țări. Pe de altă parte, în 2008, această cerință era aplica pentru 77% din populația lumii", menţionează șeful de UNWTO, Taleb Rifai.

Titularii pașapoartelor americane și britanice pot călători liber (fără vize) în 147 de țări ale lumii. Pașaportul moldovenesc îi permite deţinătorului acestuia să viziteze fără viză 71 de state.

Desigur, trebuie să luați în considerare problemele de securitate, nimeni nu va vrea să plece acolo, unde nu se va simţi în siguranţă, este vorba aici atît de călători, cît și de localnici. "Cu toate acestea poate fi creat un sistem care pe de o parte să asigure nivelul adecvat de securitate, iar pe de altă parte să fie şi convenabil, și ușor pentru călătorii. Spre exemplu, solicitarea vizei să fie făcută on-line – spune șeful OMT. – Este un nonsens să impui oamenii să treacă prin proceduri birocratice, în timp ce fiecare poate spune:"Ei bine, nu vreţi să-mi daţi viza? Voi merge în alt loc, acolo unde nu voi avea nevoie de viză".

Spre exemplu, pentru industria turismului din Egipt, care ocupă un loc foarte important în economia ţării, decizia de a impune vize pentru călătorii independenţi s-a dovedit a fi o greșeală. Pe de altă parte, trecerea treptată la vizele electronice (e-viză), fapt care a fost anunțat în luna aprilie, îi va permite Egiptului să-şi respecte interesele de securitate la frontiere și să nu-i descurajeze pe potenţialii vizitatori.

"Statele Unite ale Americii înțeleg legătura dintre viză, veniturile din turism, crearea locurilor de muncă și dezvoltare. Fiecare 43 de vize turistice în Statele Unite ale Americii creează 1 loc de muncă, este un fapt dovedit. Dacă privim problema din această perspectivă, este clar că nu se poate lăsa eliberarea vizelor, mai ales, numai în mila sistemului birocratic. Desigur, acesta este lucrul diplomaţilor: să elibereze sau să refuze să elibereze viza, dar trebuie să conştientizăm ce este în spatele acestei decizii", menţionează Taleb Rifai.

Multe țări se îndreaptă cu bună credinţă pe calea simplificării regimului de vize, cu scopul de a atrage turiştii din străinătate și de a obține rezultate bune. De exemplu, toamna trecută,India a extins lista țărilor ai căror cetățeni pot obține o viză prin Internet, iar numărul de turiști în ţară a crescut de 10 ori.

În perioadaianuarie-aprilie 2015 numărul turiștilor a constituit 95.000 de, comparativ cu 8.000 cu un an mai înainte. Numai în luna aprilie au plecat să călătorească în această ţară 19 000 de turişti străini, în baza vizelor electronice, în timp ce în luna aprilie a anului trecut – ceva mai mult de 2.000.

Cei mai activi utilizatoriai vizelor electronice, în conformitate cu datele oferite de partea indiană, au fost cetățenii din:SUA, Rusia, Australia și Germania. În prezent, viza electronică (e-viza) le este accesibilă cetățenilor din 76 de state (în 2014 acest privilegiu li se aplica tuturor cetățenilor lumii). În plus, India examinează posibilitatea de a simplifica regimul de vize pentru turiștii din China.

„Contăm pe faptul cănoile tehnologii se vor dezvolta şi în continuare, spune Taleb Rifai. – Astăzi, înainte ca pasagerul să se urce în avion, se verifica informațiile despre el ca abia după aceea în destinația și decide cu privire la intrarea. Tehnologiile permit să adune informațiile, să analizete deciziile, iar oamenii, în același timp, nu suferă de întîrzieri birocratice".

Un alt mod dea simplifica regimul de vize este de a unifica regulile de migrație a mai multor țări pentru ca în baza unei vize eliberate de un stat, să fie posibilă vizitarea a 2-3 țări şi mai multe. Eficacitatea acestei abordări a fost deja demonstrată de statele membre ale acordului Schengen, iar acum acesta este aplicat de ţările Africii și Golfului Persic.

Source: www.viza.md

Keywords:

turism , viza , calatorie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
2124 locuitori

Cairaclia este un sat şi comună din raionul Taraclia. Cairaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2124 de oameni. Satul Cairaclia a fost menționat documentar în anul 1816.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.