Go to section: Nature and tourism
11 october 2014, 09:50 Nature and tourism views 9875
În Pădurea Domnească e nevoie de inundaţii pentru a salva copacii - expert
Photo: ipn.md
11 october 2014, 09:50 Nature and tourism views 9875

În Pădurea Domnească e nevoie de inundaţii pentru a salva copacii - expert

O bună parte din stejarii care cresc în Pădurea Domnească au nevoie de inundaţii care să spele solul în care cresc. Valeriu Ţarigradschi, preşedintele raionului Glodeni, şi fostul director al Rezervaţiei Pădurea Domnească, a comunicat pentru IPN că a făcut demersuri către autorităţi să permită provocarea unor inundaţii dirijate pentru a salva copacii, dar încă nu a primit răspuns.

Potrivit lui Valeriu Ţarigradschi, copacii se usucă deoarece sunt populaţi de păsări care influenţează aciditatea solului. „În Pădurea Domnească avem un monument faunistic care se numeşte Ţara Bîtlanilor. E o enigmă această colonie de egrete, numite în popor bîtlani, păsări de baltă care în bazinul dunărean îşi fac cuiburile în stufăriş, şi numai în Moldova, nu se ştie de ce, aceste păsări îşi fac cuiburile pe stejari. Această colonie este aici de cel puţin 150 de ani şi zoologii noştri încă nu au descoperit de ce aceste păsări îşi fac cuiburile pe arbori", a specificat Valeriu Ţarigradschi.

Problemele au apărut după ce a fost construit digul Costeşti-Stînca pe rîul Prut. Pînă la construcţia digului în zonă aveau loc inundaţii sezoniere o dată la 3-4 ani. Fostul director al rezervaţiei spune că acolo unde trăiesc păsările se măreşte aciditatea solurilor, fapt care influenţează arborii şi aceştia se usucă, iar inundaţiile periodice spălau solurile. „Acum păsările nu mai cuibăresc pe copacii uscaţi şi încep să migreze în adîncul pădurii", a spus Valeriu Ţarigradschi.

Rîul Prut este controlat de către om şi ar putea fi provocate inundaţii dirijate care ar spăla solurile – spune specialistul. „Am făcut demersuri către autorităţi mai mulţi ani la rînd şi, deşi ni se promite că se vor gîndi la aceasta, încă nu s-a luat o decizie deoarece provocarea inundaţiilor înseamnă şi resurse cheltuite, dar şi responsabilitate, acestea au riscul lor", a specificat preşedintele raionului Glodeni.

Valeriu Ţarigradschi a comunicat că în Pădurea Domnească există un trup de pădure de stejar secular cu vîrsta de peste 400 de ani, pe 120 de hectare. Autorităţile din raion doresc să refacă pădurea de stejari seculari iniţială folosind ghindele stejarilor care încă fructifică.

Source: ipn.md

Keywords:

paduri , copac , seceta , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
1701 locuitori

Cobusca Nouă este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Cobusca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1701 oameni. Satul Cobusca Nouă a fost menționat documentar în anul 1783.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.