Go to section: Nature and tourism
24 march 2014, 11:02 Nature and tourism views 11341
Rezervaţia Orheiul Vechi a fost inclusă pe lista perlelor CSI
Photo: ru.wikipedia.org
24 march 2014, 11:02 Nature and tourism views 11341

Rezervaţia Orheiul Vechi a fost inclusă pe lista perlelor CSI

Rezervaţia Orheiul Vechi din Moldova a fost inclusă pe lista celor mai importante obiective turistice ale CSI. Potrivit experţilor, noul statut va atrage acolo mulţi turişti.

Însă, această rezervaţie este un loc unic nu numai pentru Moldova, dar şi pentru Europa şi el este foarte puţin studiat. Iată ce relatează din Moldova, corespondentul nostru Serghei Ţurcanu.

Orheiul Vechi este un complex istoric şi arheologic situat nu departe de Chişinău, pe malul rîului Răut. Peisajul uimitor de frumos şi numeroasele obiective istorice fac ca această rezervaţiei să fie unică. Iată opinia directorului Rezervaţiei naturale Orheiul Vechi, Valeriu Paşa.

„Rezervaţia este unică datorită istoriei bogate de peste 10 mii de ani de viaţă a omului în mijlocul naturii. Factorul natural, întregul peisaj este foarte frumos şi se îmbină cu istoria oamenilor. Aici satele sunt legate de peisajul natural. Începînd din paleoliticul superior, este vorba despre omul străvechi şi pe teritoriul rezervaţiei sunt prezentate practic toate epocile. Neoliticul, cultura ceramicii liniare, cultura neolitică Tripolie, epoca tîrzie a bronzului, epoca bogată a fierului timpuriu şi tîrziu, tracii, geto-dacii. Aici este prezentă şi perioada romană, Evul Mediu timpuriu, epoca Marii migraţii. În plus, evident principalul monument este un oraş medieval tătaro-mongol, care a făcut parte din Imperiul Hoardei de Aur şi probabil cîtva timp acest oraş a slujit drept capitală vestică a Hoardei de Aur".

Peisajul deosebit de frumos cu o trecătoare adîncă, mănăstiri rupestre, care sunt deschise pînă în prezent sunt primul lucru care îi atrage pe turişti. Este interesant faptul că peisajele Orheiului Vechi sunt cunoscute din copilărie practic tuturor locuitorilor fostei Uniuni Sovietice, deoarece acolo au fost filmate mult scene din filmul pentru copii „Vacanţa lui Petrov şi Vasecikin". Cu toate acestea, mulţi locuitori ai Moldovei abia acum încep să descopere frumuseţea acestei rezervaţii naturale. Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă este convins că Rezervaţia Orheiul Vechi are un mare viitor.

„Aceasta podoabă naturală a Moldovei trebuie să aibă statut internaţional. Acest loc este un candidat la includerea pe lista principală a Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO şi va fi luat sub protecţie. De aceea doresc să adresez populaţiei locale şi vizitatorilor următoarea cerere: fiţi atenţi şi aveţi grijă de acest loc sfînt pentru Moldova".

Cu toate acestea rezervaţia se confruntă cu destule probleme, în principal financiare. Recent a fost pusă în aplicare o serie de proiecte axate pe construirea reţelelor de alimentare cu apă şi repararea drumului care duce spre rezervaţie. Experţii afirmă că pentru transformarea rezervaţiei într-un centru al turismului din CSI şi Europa sunt necesare investiţii în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Deocamdată, statul nu poate oferi asemenea bani, iar conducerea rezervaţiei şi entuziaştii caută investitori peste hotare – în Europa şi chiar în Japonia. Iar fluxul de turişti creşte cu fiecare an, lent dar stabil.

Source: ruvr.ru

Keywords:

Orheiul Vechi , turism , Moldova , CSI , UNESCO

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.