Go to section: Holidays and customs
18 may 2023, 15:30 Holidays and customs views 63875
18 may 2023, 15:30 Holidays and customs views 63875

Vasele din lut păstrează tradiţiile

Din timpuri străvechi oamenii au utilizat pentru prepararea hranei şi depozitarea produselor alimentare ceramica – a fost observat că în vasele de lut alimentele se păstrează mai mult. Fabricarea vaselor din lut nu este complicată – argila se găsește, practic, oriunde.

Inițial vasele erau confecționate cu mina, mai tîrziu a fost inventată roata olarului, care permitea să fie confecționate vasele de o formă ideală mult mai rapid.

Vasele ceramice – sînt o veselă ecologică, fabricată în întregime din materiale naturale. Acestea pot fi decorate cu diverse ornamente sau imagini şi atunci un simplu vas de lut se va transforma într-o operă de artă.

Argila are o conductivitate termică scăzută şi păstrează bine căldura. Pereţii vaselor se încălzesc mai lent şi uniform decît ale vaselor metalice. Alimentele gătite în ele, nu fierb și nu se prăjesc, ci se înăbușă , astfel încît produsele păstrează o mare parte din vitamine.

Bucatele din oalele de ceramică nu trebuie amestecate, acestea niciodată nu ard – trebuie doar adăugate toate ingredientele într-un vas, acoperite cu capac – şi la cuptor! Această metodă este ideală pentru persoanele ocupate, precum şi pentru bucătarii începători. Şi nimic nu se compară cu gustul și aroma bucatelor gătite la cuptor!

În plus – bucatele preparate în vase de ceramică sînt binevenite pentru cei care doresc să piardă în greutate, urmînd o dietă fără grăsimi - deoarece în oalele de lut se poate găti cu o cantitate minimă de grăsimi şi chiar fără ele.

Sursa: ecology.md

Keywords:

Moldova , tradiții , ceramica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1246 locuitori

Malinovscoe este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Malinovscoe și Lupăria. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1246 de oameni. Satul Malinovscoe a fost menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Balanu.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.