Go to section: National ornament
14 july 2015, 11:00 National ornament views 15070
Covorul tradițional moldovenesc își recapătă vigoarea (Foto)
Photo: provincial.md
14 july 2015, 11:00 National ornament views 15070

Covorul tradițional moldovenesc își recapătă vigoarea (Foto)

O nouă ediție a Sărbătorii "Frumos covor basarabean" a avut loc la data de 11 iulie 2015, în localitatea Clișova Nouă, Orhei, pe teritoriul Complexului de meşteşuguri populare „Artă Rustică".

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Complexul de meşteşuguri populare „Artă Rustică" în colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secția Cultură Orhei şi Primăria comunei Ciocâlteni.

Prezentă la sărbătoare, ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc a declarat că scopul evenimentului este de a promova covorul basarabean ca valoare națională. „Mă bucur extrem de mult că covorul tradițional își recapătă vigoarea, într-o perioadă cînd foarte multe lucruri autentice din cultura noastră națională au fost uitate și practic erau pierdute", a menționat Monica Babuc.

La rîndul său, directorul Complexului de meşteşuguri populare „Artă Rustică", Ecaterina Popescu, a precizat că la eveniment au fost expuse doar covoare autentice, vizitatorii având ocazia să admire cele peste 150 de motive în covoarele confecţionate la Complexul „Artă Rustică".

La eveniment au participat cca 40 de meşteriţe ţesătoare şi meşteri populari ce promovează alte meşteşuguri. Participanții din Clișova, Brăviceni și CIocîlteni au organizat șezători. De asemenea, au fost desfășurate ateliere de ţesut, de restaurare a covoarelor și de vopsit lîna în coloranţi naturali. Pe durata sărbătorii au evoluat cu un recital de folclor Ansamblul folcloric "Plăieşii", interpreta Dimitriana Chircu și orchestra "Trandafirii" din Şoldăneşti.

În context, amintim că informații exhaustive cu privire istoria dezvoltării şi cercetării covorului moldovenesc pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» a proiectului moldovenii.md.

Source: provincial.md

Keywords:

arta , Moldova , covoare , cultura , Festival

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.