Go to section: Cinema
16 november 2019, 11:00 Cinema views 4849
Nicolai Lebedev: «Eu nu sînt un tiran, eu pur și simplu știu ce-mi doresc»
16 november 2019, 11:00 Cinema views 4849

Nicolai Lebedev: «Eu nu sînt un tiran, eu pur și simplu știu ce-mi doresc»

Plaiul nostru este foarte generos la talente – nenumărate persoane remarcabile dintre conaționalii noștri și-au manifestat calitățile în diferite țări. 

Unul dintre ei este Nicolai Lebedev, scenarist și regizor de film, dublu laureat al Premiului de Stat al Rusiei – pentru pelicula «Звезда», consacrată eroilor Marelui Război pentru apărarea Patriei, și filmul «Легенда № 17» despre renumitul hocheist Valerii Harlamov. Zilele trecute Nicolai a vizitat Moldova din nou: aici se filma un documentar consacrat creației sale – acea parte, în care este reflectată perioada aflării sale la Chișinău.

La 16 noiembrie Nicolai își sărbătorește ziua de naștere. Interviul de față, făcut de colega noastră Svetlana Derevscicova pentru revista InStyle în timpul precedentei sale vizite, îl publicăm drept cadou din partea conaționalilor.

ххх

Că Nicolai Lebedev va ajunge departe era evident încă în perioada studiilor la facultatea de jurnalism a Universității din Chișinău și a activității la ziarul «Молодежь Молдавии». De pe atunci se deosebea de ceilalți, talentul lui strălucea așa, că la deschiderea chioșcurilor cu ziare doritorii de a cumpăra ziarul cu articolul lui formau cozi.

Și iată că la începutul anilor 90 Nicolai pleacă din Chișinău, absolvește VGIC-ul. Filmeazălucrarea «Змеиныйисточник». Filmeazăpelicula «Звездa». Ia premiul de stat al Rusiei. Devine academician al Academiei Ruse de Film «Nica». I se conferă premiul«ЗолотойОрёл». Muncește în SUA, Australia, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Slovacia… Filmează pelicula «Волкодав из рода Серых псов». Își cumpără un apartament în Spania. Filmează «Легендa№ 17». Ia al doilea Premiul de Stat al Rusiei. Filmează pelicula «Экипаж».

În tot acest răstimp noi eram mîndri de el, ne bucuram pentru succesele sale – uite ce star și ce celebritate a crescut între noi! De parcă am lua și noi parte la faima și talentul său, iar lumina slavei lui cade și peste noi, pămîntenii lui provinciali. 

Și iată-l pe Nicolai Lebedev la Chișinău. Nu a venit pur și simplu – a adus cu el noua peliculă «Экипаж», premiera căreia la Moscova a fost una de răsunet. 

Cu toții eram curioși: cum e Nicolai al nostru? Același băiat bun, simplu, fermecător? Nu s-a molipsit de ”vedetism”? Nu și-a uitat pămîntenii? Nicolai nu ne-a decepționat. A rămas același, nu s-a schimbat deloc, nu numai că n-a îmbătrînit – parca a mai întinerit chiar. N-a uitat pe nimeni, comunică simplu și binevoitor. Ei, da în spusele așa, printre altele – «Îmi zice într-o zi Nikita Mihalcov …» sau, în timp ce își savura cafeaua pe o terasă – «Scuze, Filip mă telefonează … care-care – Kirkorov, desigur», - nu e nimic uimitor: este lumea lui, mediul lui de comunicare. 

 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.