Go to section: Cuisine
18 august 2020, 10:30 Traditional drinks views 8009
Tururile vinicole ale Moldovei. Unde poți gusta cea mai rafinată licoare a lui Bacchus
18 august 2020, 10:30 Traditional drinks views 8009

Tururile vinicole ale Moldovei. Unde poți gusta cea mai rafinată licoare a lui Bacchus

Plaiul nostru mioritic se poate mîndri nu doar cu oameni primitori, peisaje de poveste dar și cu cele mai aromate vinuri. Mai nou, în ultimii ani a devenit tot mai popular turismul vinicol.

Portalul de știri noi.md vine cu o serie de recomandări pentru cei care vor să cunoască cele mai populare trasee vinicole din țară care fac parte din Drumul Vinului.

VINĂRIA Cricova

Perla vinificației moldave "Cricova" SA, reprezintă un complex subteran unic, bine-cunoscut în întreaga lume prentru labirinturile sale uriașe, și mai ales prin vinurile sale excelente. "Cricova" este prima întreprindere din Republica Moldova, care produce vin spumant după metoda celebrului călugăr Pierre Perignon. Tehnologia "Methode traditionnelle" este un proces complex și delicat, care constă în, fermentarea secundară în sticlă și cu o maturare ulterioară cuvée.

E excursie la vinărie pornește de la 18 euro.

VINĂRIA MILEȘTII MICI​

Galeriile subterane Mileștii Mici sunt sunt situate la o adîncime de până la 85m și reprezintă cea mai mare rețea de galerii cu cea mai numeroasă colecție de vinuri din lume. Acest lucru a fost documentat în mod oficial de Guinness Book of World Records! Mileștii Mici are peste 200 km străzi subterane, peste 50 km de galerii de vin, peste 2 milioane de sticle de vin, unele care datează din 1968. Vizitatorii au posibilitatea unică de a se plimba de-a lungul galeriilor și aleelor întunecoase, acolo unde sunt plasate butoaiele. Sticlele de vin ușor prăfuite de mucegaiul nobil, așteaptă ziua în care vor fi deschise pentru a fi savurate.

E excursie la vinărie pornește de la 11 euro.

CASTEL MIMI WINE RESORT​

Castel Mimi este situat la 30 km de aeroportul Chişinău şi reprezintă o destinaţie de interes internaţional, unică în Republica Moldova. La momentul actual Castel Mimi figurează în topul celor mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului. Povestea castelului începe în anul 1893, atunci când Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, plantează primii butași de viță-de-vie pe locul care urma să devină legendă peste ani.

E excursie la vinărie pornește de la 16 euro.

CHÂTEAU Purcari

Conacul Purcari este situat într-o zona pitorească, in sud-estul țării, la doar 50 km de la țărmul Mării Negre. Aici se află legendarele beciuri, rămase neschimbate din 1827, care păstrează o parte a patrimoniului național – renumita colecție de vinuri de Purcari.

În Conacul Purcari, construit în stil de chateau francez, puteţi savura atmosfera de calm si lux, şi să descoperiţi secretele creării vinurilor legendare. Turul podgoriilor Purcari, nu lasă pe nimeni indiferent – aerul proaspăt, briza mării şi viţă de vie cultivată in baza celor mai stricte canoane ale viticulturii franceze, dezvăluie secretele vinurilor noastre. Terroirul Purcari este cunoscut dincolo de graniţele ţării – o micro-climă unică, locaţia podgoriilor pe pantele de sud-vest şi de sud-est, apropierea Măriii Negre şi a râului Nistru creaza condiţii ideale pentru producerea vinurilor de cea mai înaltă calitate.

E excursie la vinărie pornește de la 9 euro.

VINĂRIA ET CETERA​

“Et Cetera” – este o afacere de familie, al cărei scop este cultivarea strugurilor și producerea vinului, care reflectă caracterul autentic al pământului Moldovenesc.

Et Cetera este o aventură de familie- dragostea și grija sunt primordiale în menținerea bunăstării unei familii, anume aceaste particularități sunt şi garanţia succesului vinăriei. Toți membrii familiei au gjijă cu abnegație de pământ care la rândul său îi recompensează cu o roadă bogată, controlează cu minuțiozitate fiecare etapă de producere, începând cu cultivarea strugurilor prin metode pur ecologice, fermentarea și maturarea vinului în stejar și până la oferirea produsului finit oaspeților vinăriei. Astfel Et Cetera împărtășește cunoștințele sale din domeniu și contribuie la promovarea culturii vinului din Moldova.

E excursie la vinărie pornește de la 11 euro.

CHÂTEAU VARTELY​

După standardele vinificatorilor din „lumea veche” și „lumea nouă”, „Château Vartely” este o companie modernă, care îmbină tehnologiile de ultimă generație în creșterea viței-de-vie și prelucrarea strugurilor cu pasiunea pentru producerea vinului de calitate. Plantațiile proprii de viță-de-vie din regiunile Codru și Stepa Bugeacului ale Moldovei asigură calitatea înaltă a vinurilor create. Microclima din aceste zone permite producerea unor vinuri unice. Vinurile selecte din soiuri europene și autohtone, împreună cu cultura autentică de consum a vinului, au plasat compania „Château Vartely” în topul vinificatorilor moldoveni și în topul preferințelor consumatorului, atât din Moldova, cât și peste hotarele ei. Din același respect pentru tradiții și autenticitate, „Château Vartely” deschide în 2008 un complex turistic. Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, complexul „Château Vartely” are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisajistic.

E excursie la vinărie pornește de la 10 euro.

VINĂRIA ASCONI​

"Avem pasiune pentru viață, dragoste și vin, iar vinificatorii noștri transformă strugurii aromați, în unele dintre cele mai bune vinuri de calitate din lume."

Accentul principal al Vinăriei Asconi este producerea și vânzarea de vinuri adaptate pentru fiecare piață unde își exportă produsele, reliefînd cel mai bun raport posibil preț-calitate. Ei s-au adaptat pe deplin la cerințele UE, precum și altor regiuni și țări în care operează.

E excursie la vinărie pornește de la 8 euro.

VINĂRIA ATU​

Vin și Graffiti? Acestea par a fi două lucruri incompatibile la prima vedere, cu toate astea ATU Winery a reușit să combine armonios aceste două arte: arta vinificației și arta stradală contemporană. Situată la intrarea în Chișinău, fațada clădirii vinăriei sugerează că există ceva diferit în acest loc. Pasiunea pentru vin și artă au facilitat crearea unui brand de excepție care promovează vinuri artizanale de calitate, produse în loturi limitate de 1000-3000 de sticle.

E excursie la vinărie pornește de la 18 euro.

VINĂRIA ILIE GOGU​

Istoria companiei vinicole "Gogu Winery" începe cu 4 generații în urmă în familia Gogu. Fondatorul vinăriei, Ilie Gogu, este vinificator prin ereditate, care a transpus în viață visul strămoșilor săi. După ce a venit în fruntea afacerii de familie, a investit considerabil în vii și tehnologii pentru a obține vinuri familiale de calitate.

Situată la Căușeni, vinăria de acasă s-a născut din echipamentul simplu pentru amatori și din dorința de a crea vinuri de calitate, care să pună accent pe particularitățile terroirului local.

E excursie la vinărie pornește de la 11 euro.

VINĂRIA KARAGANI​

Vinăria a fost fondată în 2006 de familia Cherven. Tradiția și pasiunea față de vinificație în familia Cherven provine de la strămoșii lor găgăuzi, popor creștin-ortodox, vorbitor de limbă turcă, care s-au stabilit în zonă, la începutul secolului XVIII. Pe măsură ce meșteșugul pentru vin a fost transmis pe parcursul a 4 generații, soții Lora și Gheorghe, au reușit să crească din această pasiune o afacere.

Pe lângă vinărie, familia Cherven a amenajat propriul muzeu, care redă în viață tradițiile poporului găgăuz, și care include obiecte adunate din familiile lor de-a lungul anilor. O mulțime de obiecte au povești de povestit, de la fotografii cu rudele acestora, obiecte de uz casnic, mobilier găgăuz, covoare țesute manual și un cufăr plin de zestrea de nuntă a bunicii.

E excursie la vinărie pornește de la 8 euro.

CRAMA TUDOR​

Pasiunea vinificatorului Tudor Aghenie, din Sadova, e una moștenită de la străbuni și numără cel puțin 6 generații de producători de vinuri de calitate. Tudor Aghenie este descendent din neamul unui boier cu stare, proprietar de moșie prin aceste locuri, vinurile căruia erau savurate nu doar acasă, ci și vândute cu succes în marile capitale europene. Nu întâmplător, în ultimii ani, Tudor Aghenie și-a îmbinat pasiunea de producător iscusit de vinuri alese cu cea de promotor al turismului rural. Atmosfera rustică de la Cramă e întregită de câteva căsuțe de lemn, aflate la marginea pădurii, chiar lângă podgorii, împodobite cu covoare și prosoape tradiționale originale, cu un cuptor pentru sarmale și plăcinte și o pivniță pentru vinuri – un refugiu perfect pentru musafiri și turiști. Inițial locul a fost botezat ” La Bordei”, fiind destinat odihnei lucrătorilor din podgorii. Astăzi locul a devenit atractiv pentru turiștii dornici de vinuri de calitate și bucate alese la cuptor, pregătite cu mare drag și măiestrie de către familia lui Tudor Aghenie.

E excursie la vinărie pornește de la 18 euro.

VINĂRIA Comrat

Vinuri de Comrat - e cea mai veche fabrică de vinuri situată în partea de sud a Moldovei, în regiunea autonomă "Găgăuzia", cu capitala în or. Comrat. Comrat este renumit prin oamenii săi – găgăuzi, o etnie de origine turcească, dar cu credință creștin-ortodoxă. Vorbesc limba găgăuză, limbă din grupul limbilor turcești și care este inclusă în lista UNESCO a limbilor pe cale de dispariție, având mai puțin de 180 000 de vorbitori. Aceasta este un meleag cu tradiții unice la intersecția Europei de Est, care oferă experiențe gastronomice autentice și ospitalitate orientală.

Vinuri de Comrat, este unul dintre cele mai vechi monumente istorico-arhitecturale și industriale din secolului XIX în Republica Moldova. Vizitând complexul vinicol „Vinuri de Comrat" aveți oportunitatea unică de a cunoaște istoria, tradițiile, cultura poporului găgăuz și vinurile din regiune. Vinul din Găgăuzia are un gust și aromă deosebită, ce poartă energia soarelui generos de la Sudul țării.

E excursie la vinărie pornește de la 12 euro.

CRAMA TRONCIU WINES​

Născut și crescut în satul Pereni, Hâncești, Dl Nicolae Tronciu Provine dintr-o familie de viticultori și vinificatori, bunelul și tata Dlui Nicolae și-au dedicat și ei viața acestei îndeletniciri nobile. În special, bunelul Odajiu, care a reușit să aducă cele mai bune soiuri de struguri de peste hotare și a început să le înmulțească. El devenind mentorul principal și care a transmis toate cunoștințele urmașilor săi. Recent vinăria a început și procesul de recunoaștere a producției sale ca fiind ecologică.

E excursie la vinărie pornește de la 8 euro.

MIHAI SAVA​

Mihai Sava este renumitul vinificator din Costești, care are câte o poezie pentru fiecare soi de vin produs de el. Unele dintre ele se regăsesc pe verso-ul sticlelor ce-i poartă numele. Etichetele vinurilor Mihai Sava ilustrează imaginea casei sale, de unde a pornit această afacere de familie. Fiecare oaspete va fi întâmpinat la vinărie personal de Mihai Sava. Iar cei mai norocoși vor primi câte o sticlă de vin cu autograful vinificatorului.

E excursie la vinărie pornește de la 11 euro.

MIGDAL-P / CHÂTEAU COJUȘNA​

Generații se schimbă, în timp ce vinurile rămân pentru a povesti despre bogăția, cultura și istoria regiunii noastre.

"Migdal-P" vă invită să descoperiți tainele istoriei și tradiției moldovenești. Să vă cufundați totalmente în atmosfera de farmec a epocii medievale, savurând cele mai valoroase vinurilor din colecția companiei "MIGDAL-P" S.A. Veniți într-o lume aparte ca să admirați frumusețile create, păstrate, trecute prin istorie și aduse perfect în viața Dumneavoastră.

Atmosfera palatului medieval şi gustul divin al băuturii sfinte va inspira la o nouă viață și va crea momente de neuitat. Timpul se va opri şi fiecare pahar de vin va oferi alinare și senzația de un nou început.

E excursie la vinărie pornește de la 8 euro.

COMBINATUL DE VINURI ȘI CONIACURI BARZA ALBĂ​

Celebra istorie a combinatului de vinuri și coniacuri din Bălți "Barza Albă" își are începutul în anul 1944. Pe parcursul a 70 ani de activitate, acestă întreprindere faimoasă a devenit întruchiparea unor tradiții vinicole bogate a Republicii Moldova. In anul 2000 în baza acesteia a fost creată societatea pe acțiuni Barza Albă. Astăzi este recunoscută drept una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de băuturi alcoolice din regiune.

E excursie la vinărie pornește de la 6 euro.

VINĂRIA ȘI DISTILERIA DIN TIRASPOL KVINT​

Astăzi, această companie cu mai mult de 120 de ani de istorie deține o poziție de lider printre producătorii de băuturi alcoolice în Moldova. Clima unică, solul fertil, terenul deluros și apropierea față de râului Nistru au creat cele mai favorabile condiții pentru cultivarea celor mai buni struguri; echipamente moderne, tehnologii avansate, rețete originale, respectul față de tradițiile străvechi și eforturile entuziaste a profesioniștilor de la Kvint - toți acești factori permit producerea unor băuturi deosebite, care concurează cu mărci internaționale de renume.

E excursie la vinărie pornește de la 9 euro.

PIVNIȚELE DIN BRĂNEȘTI - EPOCA DE PIATRĂ​

Situată într-o zonă pitorească, în coasta Orheiului Vechi, această împărăție subterană "Pivnițele din Brănești", de fiecare dată trezește uimirea numeroșilor vizitatori din țară și peste hotare. Vinăria Brănești este amplasată într-o veche mină de calcar, veche de peste 400 de ani, ale cărei galerii se întind pe 75 km. Întreaga construcție are cel puțin 60 de metri adâncime, asigurând o temperatură constantă de 12-14 grade pe tot parcursul anului și un nivel de umiditate de 90-92%, ideal pentru îmbătrânirea vinului.

Aceste condiții naturale sunt completate de artizanii care transformă strugurii în vin delicios. Vinăria are aproximativ 800 de hectare de podgorii proprii într-o frumoasă zonă împădurită de pe versanții Orheiul Vechi, și, de asemenea, aproape de satele Romanești și Tudora. Pivnițele din Brănești produce vinuri albe și roșii, spumante, seci, demiseci și de desert. Deosebit de apreciate sunt vinurile de colecție, precum și vinurile produse după o tehnologie specială, precum ar fi Madera, Marsala, vinul pastoral.

E excursie la vinărie pornește de la 16 euro.

VINĂRIA DE FAMILIE Leuntea VIN​

Vinăria Leuntea-Vin, împreună cu satul Leuntea, unde se află, reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi crame de pe teritoriul Basarabiei din 1817, a dat start industriei vinicole în această regiune, introducând în domeniu ştiinţa şi tehnologia de producere din Europa şi a fost recunoscută la nivel internaţional.

Pivnița, remarcată în istorie, a rezistat până în zilele noastre și aparține familiei Kyssa, o dinastie de vinificatorilor din a patra generație, dedicată și pasionată de vin și viță de vie. Sarcina lor principală este de a păstra tradițiile, de a menține calitatea producției de vin și de a transmite spiritul trecutului glorios, atmosfera și istoria locului.

E excursie la vinărie pornește de la 16 euro.

CRAMA MIRCEȘTI​

Crama Mircești se află în satul cu același nume din raionul Ungheni. Deși are doar câțiva ani de când a fost creată, crama a devenit o emblemă a vinăriilor mici din Moldova, datorită abordării moderne pentru producerea vinurilor. Această regiune, satul Mircești, are o importanță istorică și dispune de un terroir bun pentru vinurile cu un caracter puternic. De aceea, Arcadie Foșnea, proprietarul cramei, a pus bazele unei vinării și a început renovarea conacului boieresc din apropiere, păstrând simbolurile sale specifice.

De curând, Crama Mircești a fost dotată cu o stație metereologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței-de-vie și de testare a acesteia împotriva bolilor, prin utilizarea dronelor. Crama Mircești este și gazda unor experimente și demonstrații vitivinicole în cadrul proiectului “Cei mai buni struguri”, care are drept scop identificarea unor practici optime de cultivare a strugurilor în contextul național.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Source: noi.md

Keywords:

vin , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.