Go to section: Cuisine
13 april 2017, 14:45 Traditional drinks views 11354
Ce legătură există între vinificatorii moldoveni și cosmonauți
13 april 2017, 14:45 Traditional drinks views 11354

Ce legătură există între vinificatorii moldoveni și cosmonauți

După cum s-a dovedit, cea mai directă. Există trei episoade, despre care merită să ne amintim.

Balsam pentru cosmonauți

Despre crearea acestuia mi-a povestit unul dintre autorii balsamului, Gheorghe Cozub, într-un interviu cu ocazia aniversării sale de 70 de ani:

Pe cînd lucram în calitate de ministru adjunct al Viticulturii și Vinificației, intrase în biroul meu un om cu un zîmbet minunat și două stele de Erou al Uniunii Sovietice în piept, cosmonautul Gheorghe Grecico. El mi-a povestit că după primul său zbor în Cosmos nu și-a putut reveni la „forma pămîntească„, pînă ce nu a băut cîte un pic o sticlă de „Cabernet".

Cînd a zburat în spațiu pentru a doua oară, după căptușeala interioară a navei a ascuns două sticle de coniac, din care serveau periodic cîteva grame. Cosmonauții au reușit să convingă apoi Centrul Spațial să le permită în expediții să consume alcool în cantități limitate. În rezultat, a fost trasată sarcina de a crea un produs cu un nivel ridicat de calorii, care să fie, totodată, și un energizant puternic, și ca volum să fie mic. Specialiștii au spus că un asemenea produs poate fi fabricat doar în Moldova, numindu-l pe Cozub.

În rezultatul mai multor studii eu, Evghenia Obuhova (AȘP "Ialoveni"), Gheorghe Grecico și reprezentantul Centrului Cosmic, Galina Necitailo, am primit certificatul privind drepturile de autor pentru balsamul "Sănătate". Balsamul conține aproximativ 40 de ierburi și plante cultivate în republică, cu excepția pelinului alb, aduse din Munții Turkmeni. În prezent însă și această plantă este cultivată în apropiere de Dubăsari. Drept componentă principală servește extractul de Ginseng Siberian, care are proprietăți tonice și o concentrație mare de suc de struguri, pentru ca produsul să aibă o cantitate mare de calorii. Acesta conținea aproximativ 50% alcool și 300 g / cc dm zahăr.

„Sănătate" ocupa un volum mic, iar în spațiu este posibil să fie consumat în două cu apă, ca consistență, respectiv obținînd vin de desert. Iar dacă și acesta este diluat în proporție de 50 la 50, vom obține „vin de masă", încă o diluție și obținem o băutură cu conținut de alcool redus. Eticheta a fost elaborată de cosmonautul Evgheni Leonov.

Acest balsam era produs de Sovhozul-fabrică „F. Dzerjinski" (în prezent, Fabrica de Vin "Buchetul Moldovei"). Ulterior, acesta a fost redenumit în „Cosmic", astăzi fiind fabricat cu conținutul de alcool 46% și 300 g / cc dm zahăr. La început, acest produs se făcea, exclusiv, la comanda Centrului Cosmic, cosmonauților fiindu-le pe plac. Acum, „Cosmic" este vîndut în magazinele obișnuite.

„Belîi aist" („Barza albă") a zburat în Cosmos

Odată Combinatul de Coniacuri de la Tiraspol KVINT a fost vizitat de un echipaj al navei spațiale: comandantul expediției principale №26 Ghenadie Padalca și inginerul de zbor Serghei Avdeev. Lor le-au fost oferite în dar două sticle de divin „Belîi aist" („Barza albă") cu o etichetă specială, dedicată viitoarei expediții în spațiu.

Pe data de 13 august 1998 cosmonauții (al treilea membru al echipajului era Iurie Baturin, dînsul a vizitat, de asemenea, KVINT-ul, dar separat, a adus fotografii ale echipajului cu inscripția de oferire a cadoului) au zburat spre Stația Spațială Internațională „Mir", luînd cu ei în spațiu cadoul de la Kvint - ambele sticle. Iar la întoarcerea de pe Orbita Pămîntului Ghenadie Padala a adus una din sticlele cu divin înapoi la Tiraspol, la Muzeul Întreprinderii.

Iar cealaltă, cel mai probabil, au băut-o la întoarcerea din spațiu pe Pămînt. Așa că această sticlă cu divin, cel mai probabil, a rămas unica din lume, care a fost în spațiu. Astăzi, aceasta este un artefact valoros. Astfel, „Belîi aist" („Barza albă") a zburat în Cosmos.

La Muzeul Întreprinderii Kvint este o mostră a unui divin de 50 de ani „Baikonur", stiucle de acest fel au fost produse doar 50, în cinstea aniversării de 50 de ani a Cosmodromului „Baikonur". Acest lot limitat a fost trimis la Cosmodrom.

Despre Gagarin în Beciurile de la Cricova

Există zvonuri cum că într-o vizită de două zile la Beciurile de la Cricova a fost în vizită primul cosmonaut al Pămîntului și pentru că el ar fi băut prea mult alcool, s-ar fi pierdut în labirinturile orașului subteran.

Iată ce scrie despre acest lucru fostul director general al S.A. Cricova Valentin Bodiul:

Locuitorii mai bătrîni din Cricova, custozi ai celebrei vinării, spun că aceste afirmații sînt pure invenții. Desigur, odată ajuns în subsolurile de la Cricova fără însoțitori, nu e de mirare să vă rătăciți, căci doar lungimea totală a galeriilor subterane explorate depășește 60 de km. Anume acest lucru s-a întîmplat cu Iurie Gagarin, pe care custozii vinotecii l-ar fi lăsat pentru cîtva timp de unul singur, deși foarte curînd el a fost găsit. Văzîndu-și salvatorii, Iurie Gagarin cu umorul care-i era caracteristic a declarat: „Mi-a fost mai ușor să decolez de pe Pămînt, decît să ies de unul singur din Beciurile de la Cricova".

Iurie Gagarin a lăsat o inscripție în cartea de oaspeți:

"În aceste beciuri e mare abundență de vinuri minunate. Cu certitudine, o persoana pretențioasă va găsi aici vin pe placul său. Permiteți-mi să Vă doresc să Vă umpleți pivnițele îmbelșugat cu medalii pentru vinurile minunate.

Dacă pentru acestea nu va fi suficient metal pe Pămînt, ne angajăm să-l livrăm de pe Lună sau de pe alte planete.

Sincere mulțumiri angajaților din agricultură și viticultorilor pentru munca Dvs. nobilă.

8-9 aprilie, 1965"

Data dublă din această inscripție a constituit tocmai acea bază pentru speculațiile referitor la aflarea într-o vizită de două zile a cosmonautului în orașul subteran. De fapt, însă el a ajuns aici seara tîrziu și a plecat după miezul nopții.

Anghelina Taran

Source: wine-and-spirits.md

Keywords:

cosmonaut , vin , Iuri Gagarin

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.