Go to section: Cuisine
18 december 2016, 10:40 Traditional drinks views 5425
Vinul va deveni produs alimentar
18 december 2016, 10:40 Traditional drinks views 5425

Vinul va deveni produs alimentar

Vinul a fost declarat produs alimentar, iar piaţa de comerţ a acestuia va fi liberalizată, fiind permisă şi publicitatea produselor vitivinicole. Parlamentarii au votat în primă lectură o iniţiativă a deputatului neafiliat Ion Balan.

Autorul proiectului a spus că în ultimii ani populaţia Republicii Moldova consumă mai mult alcool tare, cu concentraţia de peste 40 de grade. Anual se consumă peste 150 de milioane de litri de bere, peste 70 de milioane de litri de băuturi cu concentraţie mare de alcool, iar vin se consumă doar 15 milioane de litri. Potrivit deputatului, în majoritatea cazurilor nu este clar din ce materie primă se produc băuturile alcoolice tari.

„Ne facem a nu vedea că majoritatea acestor băuturi sunt făcute din spirt amestecat cu apă, adus prin contrabandă, iar băuturile tari ajung mai ieftine ca vinul şi, astfel, dăunăm sănătăţii cetăţenilor. A venit timpul să educăm populaţia în ceea ce ţine de consumul vinurilor naturale din struguri. Aceasta va aduce beneficii pentru sănătatea cetăţenilor, dar şi va impulsiona afacerile autohtone", a spus parlamentarul.

Membrii Comisiei drepturile omului au criticat acest proiect de lege, spunînd că, de fapt, liberalizează piaţa de alcool şi va majora şi mai mult volumul de alcool consumat pe cap de locuitor.

Source: deschide.md

Keywords:

vin , bauturi , produse , alimentatie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.