Go to section: Culture
29 november 2021, 16:25 Culture views 2655
Ludmila Garnița: Mai mult ca orice Ioviță se îngrijora dacă voi putea sări voinicește pe cal
29 november 2021, 16:25 Culture views 2655

Ludmila Garnița: Mai mult ca orice Ioviță se îngrijora dacă voi putea sări voinicește pe cal

Recent, la Teatrul dramatic de stat pentru tineret «De pe strada Trandafirilor» în numele lui Iurii Harmelin s-a desfășurat un master-clas cu titlul «Vorbirea scenică și tehnica vorbirii», oferit de musafira moscovită – L.M.Garnița, profesoară GITIS, actriță și om de teatru. Am rugat-o pe Liudmila Mihailovna să ne vorbească de spre aceste lecții, organizate cu sprijinul reprezentanței ”Россотрудничествo” în Moldova.

- După prima zi de master-clas l-am întrebat pe Evghenii Bognibov, aprtist emerit din RM și cunoscut ”harmelian”, despre impresiile sale. El a spus că anul trecut în acest teatru erau atent studiate în regim online lecțiile Dvs. cu studenții moscoviți. Dar actualele lecții ”vii” s-au dovedit a fi de-o sută de ori mai utile.

- Altfel nici nu se poate! Însușirea secretelor tehnicii vorbirii scenice trebuie făcută anume ”pe viu”, trebuie ascultate atent multe nuanțe ale pronunției. Numai prin antrenarea auzului studentul învață să observe greșelile, devierile de la norma sonoră, începe să distingă sunetul firesc de cel preconceput.

Dar în internet există numeroase materiale la temă, exerciții, frămîntări de limbă, lecții video!

- Poți învăța pe de rost manuale întregi de tehnică a vorbirii, care și ele-s destule în internet, dar așa și să nu înțelegi niște momente - cheie. Cum am mai spus, un master clas ”viu” este de neînlocuit în acest caz. Mai mult, exercițiile făcute incorect duc la suprasolicitarea coardelor vocale, la alte probleme.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

teatru , Cinematografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
381 locuitori

Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.