|
Un tablou din Moldova ar putea ajunge în sala Parlamentului European
Un tablou din colecția permanentă a Muzeului Național de Artă al Moldovei este digitalizat în cadrul unei expoziții organizate de către Casa Istoriei Europene de la Bruxelles. Muzeul a acordat Parlamentului European licență pentru a treia parte din dreptul de imagine a tabloului „Ploaie”, semnat de artistul Ion Serbinov. Expoziția permanentă „Views on Europe” („Viziuni asupra Europei”), din care face parte și tabloul artistului moldovean, va fi expusă publicului pe o durată de cinci ani, transmite IPN.
Potrivit extraselor Muzeului Național de Artă al Moldovei, tabloul a fost achiziționat de la autor în 1993, fiind cumpărat cu 150 de mii de cupoane. „Prin contractul de colaborare cu clientul nostru – Parlamentul European, am acordat o licență neexclusivă pentru utilizarea unei treimi din valoarea artistică a tabloului, ceea ce permite imprimarea de cărți poștale, suvenire, fotografii publicate în media de specialitate. Totodată, permite includerea în bazele de date personalizate sau indexurile accesibile pe scară largă, digitalizarea, comprimarea, decomprimarea imaginii, iar după încheierea expoziției – stocarea și arhivarea imaginilor în baza de date a Casei Istoriei Europene. sîntem deschiși pentru parteneriate culturale cu instituții din afară țării, care ne pot ajuta la promovarea patrimoniului artistic și poziționarea artiștilor din Moldova pe un loc meritat. Expozițiile noastre sînt în tandem cu cele europene. Arta presupune a te mișca în mod firesc pe calea înnoirilor”, a declarat Tudor Zbîrnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei.
Contactată de IPN, soția artistului Ion Serbinov, Maria Cheptănaru-Serbinov, a spus că pictorul nu se simte prea bine acum. „Acum citește foarte multe cărți de critică, se documentează. Din cauza bolii, nu mai poate picta și nu poate vorbi clar. Lucrarea selectată transmite starea naturii într-o cîmpie, norii ce aduc ploaie într-un lan de floarea soarelui, el picta stări. Deși se specializase în nuduri, soțul meu iubește foarte mult peisajele, florile, ceea ce face ca paleta de culori să tresară. Originalitatea sa de artist este exprimată prin faptul că el nu are un stil anume, ci urmărește să transmită starea naturii, emoțiile, trăirile, partea senzorială, lumina, iar din paleta de culori încearca să redea acele stări”, a mărturisit pictorița Maria Cheptănaru-Serbinov.
Ion Serbinov este născut în anul 1946, la Cahul, absolvent al Institutului de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilia Repin” de la Sankt Petersburg. Activează ca profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice de la Chișinău pînă la pensionare. Decorat cu distincția Maestru Emerit în Artă din Republica Moldova, artistul este apreciat în galeriile internaționale și naționale.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2178 locuitori
Călugăr este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Frumuşica, Socii Vechi, Socii Noi și Călugăr. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2178 de oameni. Satul Călugăr a fost menționat documentar în anul 1437.
Comments
(0)