Go to section: Culture
31 july 2017, 11:10 Culture views 4158
Tîrgul Olarilor din Hogineşti a adunat peste 70 de meșteri populari
31 july 2017, 11:10 Culture views 4158

Tîrgul Olarilor din Hogineşti a adunat peste 70 de meșteri populari

Meşteri populari din toată ţara şi-au expus astăzi lucrările la Tîrgul Olarilor din satul Hogineşti, raionul Călăraşi.

Vizitatorii au putut cumpăra obiecte originale din lut şi au avut ocazia să încerce acest meşteşugărit pe propriile mîini.

Andrian Onuţă are doar 15 ani, dar deja este olar. A învăţat acest meşteşugărit acum patru ani, pentru că vrea să calce pe urmele tatălui său.

"Am ieşit cu lucrările mele pe piaţă cam de la 11 ani. Acum m-am specializat şi fac ţuruiece pentru copii, fac suvenire de pus de frumusaţă, cum şed două vrăbii de vorbă la o tulpină de nuc. Pe tata îl ajut la tortiţe, la glazurat, la curăţitrea purităţilor", a spus Andrian.

Tatăl băiatului spune că este mîndru că feciorul continuă tradiţia din familie:

"Obiectele mele au ajuns în diverse muzee, atît în ţară, cît şi peste hotare. Imediat ce am început să ies la diverse expoziţii, nu au încetat. Pot să spun că m-am specializat datorită publicului larg".

Pentru a-i impresiona pe vizitatori, meşterii prezenţi la eveniment au adus cele mai deosebite lucrări:

"Este un termos natural, un vas care poate fi folosit în casă. Pe vremuri, în aşa ceva era ţinută apa rece pe cîmp. Sarea, zahărul, cafeaua pot fi păstrate în el şi nu vor prinde mucegai, vor fi uscate. Este natural, din bostan".

"Ca şi orice moldovean, un ulcior pentru vin cred că e de suflet. Mai ales că se poate folosi şi ca vază pentru flori".

Meşterii populari spun că obiectele sînt confecționate conform tehnologiilor moderne, care exclud din componența vaselor din lut substanțele toxice:

"E foarte natural şi nu e toxic. Avem glazura care mai înainte se dădea cu plumb, acum nu conţine plumb".

Vizitatorii au fost foarte interesaţi de obiectele din lut şi au plecat acasă cu oale, ulcioare şi suvenire:

"Vin şi eu, aleg pentru sarmale. –sînt mai gustoase sarmalele din oală? –Sigur că da. -Cum vi se par preţurile? – Bune preţurile, acceptabile".

"Suvenir. –Din ce este confecţionat? –din ceramică cred că, din lut. –Ce veţi face cu el? –Acasă o să-l atîrnăm".

Copiii au fost foarte interesaţi de procesul de confecţionare a obiectelor din lut şi au participat la ateliere de creaţie:

"Cînd domnul mă ajută e uşor. – Ţi-ar plăcea să devii olar? - Mi-ar plăcea".

Organizatorul evenimentului este Vasilii Gonciari, un meșter popular care provine dintr-o familie care practică olăritul decenii la rînd.

"Nu se mai pierde odată ce m-am întors eu acasă, meşteşugul olăritului nu se pierde, am un urmaş care o să ducă iar pe sute de ani înainte. Eu fac lucrul acesta ca lumea să cunoască ce înseamnă un meşter popular", a precizat Vasilii Gonceari.

Tîrgul a fost organizat pentru al şaptelea an consecutiv.

Source: publika.md

Keywords:

tirg , meșter , Călărași , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
769 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.