Go to section: Culture
07 june 2017, 12:30 Culture views 6454
Expoziţia de fotografii consacrată victimelor deportărilor
07 june 2017, 12:30 Culture views 6454

Expoziţia de fotografii consacrată victimelor deportărilor

O expoziţie de fotografii cu genericul „Cei care au rămas", consacrată victimelor deportărilor staliniste din 6 iulie 1949 a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Autoarea expoziției este Clary Estes, voluntară în Corpul Păcii SUA din Republica Moldova.

Expoziţia cuprinde 34 de fotografii, realizate de către autoare în două familii de deportaţi - familia Graur din satul Vădeni, raionul Soroca şi Postică din Bubuieci, municipiul Chişinău.

Solicitată de agenție, Clary Estes, care este fotojurnalistă, a menţionat că ideea de a realiza această expoziţie i-a venit acum doi ani, cînd ea a sosit în calitate de voluntar al Corpului Păcii în R. Moldova şi a fost cazată într-o familie de deportaţi. Discutînd cu gazdele, a aflat despre calvarul prin care au trecut zecile de mii de basarabeni în anii regimului totalitar comunist.

Potrivit sursei citate, expoziția este parte a unui proiect omonim care își propune să valorifice fotografii, interviuri video și materiale de arhivă, pentru a investiga și a cunoaște experiențele trăite de persoanele deportate de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, în perioada stalinistă, dar și pentru a reflecta asupra modului cum aceste experiențe au influențat societatea actuală. Clary Estes dorește astfel să le ofere foștilor deportați o voce puternică, pentru a se exprima, și oportunitatea de a interacționa între ei, într-un mod cît mai dinamic.

În alocuţiunea sa, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol a subliniat că expoziţia de fotografii „Cei care au rămas" este un omagiu adus nu numai celor care au fost deportaţi în cel de-al doilea val, dar românilor basarabeni care au fost duşi în Siberii de gheaţă în toate cele trei valuri de deportări. „Este un gest extraordinar al autoarei, care a venit de peste Ocean să ne trezească memoria tragicului eveniment din noaptea de 5 spre 6 iulie, cînd din R. Moldova au fost deportate peste 40 de mii de persoane", a constatat Petru Vicol.

Pe marginea expoziţiei au mai luat cuvîntul doctorul în istorie Elena Şişcanu, cercetător ştiinţific al instituţiei, secretarul ştiinţific al muzeului, Varvara Buzilă, maestrul fotograf Nicolae Pojoga ş.a.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 6 august.

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , deportare , victime

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1631 locuitori

Dumbrăviţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dumbrăviţa, Valea lui Vlad și Bocancea-Schit. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1631 de oameni. Satul Dumbrăvița a fost atestat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.