Go to section: Culture
30 july 2016, 12:10 Culture views 4864
La Centrul „C. Brâncuşi” a fost vernisată expoziţia „Victor Marinescu şi discipolii săi”
30 july 2016, 12:10 Culture views 4864

La Centrul „C. Brâncuşi” a fost vernisată expoziţia „Victor Marinescu şi discipolii săi”

O expoziţie a artistului plastic Victor Marinescu şi a discipolilor săi a fost inaugurată ieri la Centrul „Constantin Brâncuşi" din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 115 lucrări realizate de pictor şi învăţăceii săi de-a lungul anilor.

Solicitată de MOLDPRES, doctorul în studiul artelor, Eleonora Brigalda, a menţionat că Victor Marinescu este un artist plastic înnăscut. „S-a manifestat în pictura şi grafica de şevalet, pictura murală, iconografie şi sculptură. A avut mai multe prezenţe în domeniul scenografiei. Principala sa vocaţie este cea de profesor, care a instruit o generaţie întreagă de pictori talentaţi", a constatat Eleonora Brigalda.

La rîndul său, artistul plastic Andrei Mudrea a afirmat că vernisarea acestei expoziţii este un eveniment deosebit. „Aflat la cea de-a 75-a aniversare, profesorul şi pictorul Victor Marinescu putea să-şi organizeze o expoziţie personală. El, însă, a dat dovadă de generozitate şi şi-a expus lucrările alături de foştii săi elevi", a subliniat Andrei Mudrea.

Printre discipolii profesorului Victor Marinescu sînt mai mulţi artişti plastici care s-au afirmat în ţară şi peste hotare: Iurie Platon, Teodor Buzu, Mihai Damian, Vladimir Palamarciuc, Oleg Cojocaru, Veaceslav Cebotari ş.a.

Victor Marinescu s-a născut la 2 aprilie 1941 în satul Camîşovca, Izmail Ucraina. În 1961 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală" şi în 1965 – Institutul de Teatru, Muzică şi Cinematografie din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă. A fost profesor la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală" şi la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru". Este distins cu Medalia „Meritul Civic".

Expoziţia va fi deschisă pînă la 14 august.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , pictor , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.