Go to section: Culture
15 may 2016, 11:00 Culture views 9610
Simion Zamșa: „Creația pentru un artist este modul său de existență”
15 may 2016, 11:00 Culture views 9610

Simion Zamșa: „Creația pentru un artist este modul său de existență”

Simion Zamșa este artistul plastic ce consideră că creația este o „alchimie" a realului. În perioada 22 aprilie - 15 mai, Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește vernisajul expoziției personale a artistului, unde sunt afișate șase lucrări de pictură și peste 60 lucrări de grafică.

Despre munca din atelierul artistului, bucuriile personale, motivul realizării acestei expoziții cât și multe alte detalii din domeniul artei, aflăm chiar de la artistul plastic, Simion Zamșa.

„Nu am așteptat un anumit eveniment important pentru a face această expoziție"

„Acest vernisaj care cuprinde șase lucrări de pictură și 60 de grafică sunt pentru mine, pentru a mă vedea dintr-o parte. Orice artist are nevoie de o autoevaluare și o privire critică care la noi nu prea există, în spațiul românesc este mult mai pronunțată. Dacă un specialist din domeniul teoriei artelor îți critică fie pozitiv sau negativ lucrările, acest lucru este în favoarea oricărui pictor. Depinde dacă artistul are sau nu tărie de caracter pentru a primi critica. Foarte important este ca munca în atelier să fie numaidecât valorificată.

„La Muzeul Național de Artă al Moldovei am expus 80 % din ceea ce nu am mai expus niciodată"

Este vorba de grafică de carte. Nimeni nu știa că eu fac grafică de carte, de fapt este meseria mea de bază. Timp de 30 de ani nu a fost ofertă pentru grafică, nu se prea făceau ilustrații, acum lucrez cu editura românească „Litera", ce face posibilă răspândirea cărților într-un spațiu mai mare. Lucrările de grafică în mare parte reprezintă ilustrații la operele scriitorilor clasici precum: Ion Creangă, Mihai Eminescu, George Coșbuc, Petre Ispirescu etc.

„Publicul este interesant de această expoziției"

Din spusele colegilor au fost persoane cărora le este interesant să descopere secretele artei. Anul acesta preconizez să merg în România și în Olanda pentru a expune doar câteva lucrări. Pentru a face o expoziției personală peste hotare este mai complicat, deoarece necesită spațiu suficient.

„Instrumentele pe care le folosesc depind de tehnica pe care o abordez"

Pentru pictură folosesc cuțitul de paletă, pensula, degetele și unghiile. Pentru ilustrațiile de carte sunt două tehnici aici folosesc: cerneala poligrafică, sau acuarela. Pentru a realiza un realism mai dur utilizez o tehnică de autor în care drept intrumente de pictat folosesc: unghia, degetul și cârpa.

„Dacă e să vorbim de interesul tinerilor pentru artă, i-am plasa în două categorii"

Sunt tineri foarte muncitori, dar și extremi de leneși. Toți sunt foarte diferiți, unii sunt ingenioșii, alțora le este lene să meargă la bibliotecă pentru a se documenta, pentru a citi, cauza fiind schimbarea sistemului de învățământ. În trecut pentru a merge la o facultate de Arte Plastice trebuia neapărat să ai terminată o școală specială, acum vin și fără școală. Paradoxal, însă cei mai buni artiști începători, sunt cei care nu au studii în domeniu.

„Iubesc liniștea, pictura și grafica de chevalet"

Sunt implicat în foarte multe activități care îmi aduc bucurie, însă cea mai mare satisfacție pentru un artist plastic este atunci când stă singur, liniștit în atelier, ascultând numai ciripitul păsărilor. Îmi place cel mai mult să fac pictură și grafică de chevalet, pentru că așa îmi pot exprima cel mai bine propriile emoții.

„Recomand tinerilor din domeniul artei: muncă, muncă și iar muncă"

Tinerilor care sunt la început de cale în domeniul picturii le sugerez să depună cât mai multă muncă, să citească cât mai des. Să meargă la bibliotecă și să nu opteze numai pentru informația preluată din mediul online, pentru că nu tot timpul este veridică. Le sugerez să meargă la muzee pentru a vedea originalul lucrăriilor, pentru că doar așa vor reuși să dobândească cunoștițe, pe care ulterior le vor pune în practică", povestește Simion Zamșa pentru Stiripozitive.eu

Source: www.stiripozitive.eu

Keywords:

expoziție , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
596 locuitori

Alexandru cel Bun este un sat din cadrul comunei Voloviţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 596 de oameni. Satul Alexandru cel Bun a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.