Go to section: Culture
30 december 2015, 16:07 Culture views 6557
Au fost desemnaţi laureaţii Premiilor anuale în domeniul culturii
30 december 2015, 16:07 Culture views 6557

Au fost desemnaţi laureaţii Premiilor anuale în domeniul culturii

Au fost desemnaţi laureaţii Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii din anul 2015. Membrii Colegiului Ministerului au aprobat decizia de a institui în acest an Premiul „Alexandru Fedco" pentru cel mai bun manager în domeniul culturii. Acesta i-a revenit şefului secţiei cultură din Anenii Noi, Vasile Moroşanu, pentru renovarea casei de cultură din oraş, dar şi pentru contribuţia merituoasă în promovarea şi organizarea acţiunilor culturale în teritoriu.

Într-un comunicat de presă remis de minister se menţionează că premiul „Valeriu Cupcea" în domeniul artei teatrale l-a primit Luminiţa Ţâcu, regizor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu". Premiul „Constantin Stere" în domeniul literaturii ex-equo a fost acordat scriitoarei Maria Şleahtiţchi şi directoarei revistei culturale „Sud-Est", Valentina Tăzlăuanu. Premiul „Gavriil Muzicescu" în domeniul muzicii l-a primit Mihail Agafiţa, dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici". Premiul „Mihai Grecu" în domeniul artelor plastice a fost acordat lui Vladimir Palamarciuc, artist plastic. Premiul „Spiridon Mocanu" în domeniul coregrafiei, dans popular, a fost acordat lui Andrei Baciu, conducător artistic şi coregraf al Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Strămoşeasca" din Anenii Noi.

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în persoana ambasadorului Pirkka Tapiola, a primit Premiul „Ştefan Ciobanu" în domeniul conservării patrimoniului cultural pentru contribuţie substanţială la restaurarea şi punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu Cetatea Soroca şi Hanul Manuc Bei, şi pentru susţinerea în Republica Moldova a proiectelor (COMUS, Twinning) de consolidare a capacităţilor instituţionale şi umane în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Premiul „Ion Madan" în domeniul biblioteconomic şi bibliografic se acordă ex-equo – lui Evan Tracz, directorul Programului Novateca şi Verei Osoianu, director adjunct în domeniul cercetării şi dezvoltării în biblioteconomie la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Premiul „Isidor Burdin" în domeniul patrimoniului imaterial l-au primit surorile Osoianu, pentru contribuţie remarcabilă la documentarea şi conservarea patrimoniului cultural imaterial, prin readucerea folclorului neprelucrat stilistic şi sensibilizarea spiritului naţional pentru valorile strămoşeşti.

Premiul „Gheorghe Cincilei" în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media l-a primit Veta Ghimpu-Munteanu, redactor-prezentator la Radioul Naţional pentru contribuţie remarcabilă la descoperirea şi readucerea în circuitul firesc de valori a doinei autentice, vocale şi instrumentale prin organizarea Festivalului „Doinei".

Festivitatea de premiere a laureaţilor va avea loc la data de 15 ianuarie 2016, de Ziua Naţională a Culturii, la Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, ediţia 2016.

Source: www.ipn.md

Keywords:

cultura , premiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
3770 locuitori

Racovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Racovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3770 de oameni. Satul Racovăț a fost menționat documentar în anul 1646.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.