Go to section: Culture
12 may 2015, 10:35 Culture views 8753
Sculptorul Vladlen Babcineţchi, la prima expoziţie la Chişinău
12 may 2015, 10:35 Culture views 8753

Sculptorul Vladlen Babcineţchi, la prima expoziţie la Chişinău

Lucrările sculptorului Vladlen Babcineţchi, originar din Rezina, sunt prezentate în premieră la Chişinău. Expoziţia personală este găzduită de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici".

Tânărul a avut expoziţii în România şi în alte ţări europene, este autorul a nouă monumente înălţate în mai multe spaţii geografice. Revenirea la baştină a lui Vladlen Babcineţchi prin evenimentul expoziţional „Misterul formelor" se datorează ICR „Mihai Eminescu".

„Am emoţii foarte mari, pentru că e prima expoziţie la Chişinău şi eu sunt strâns legat de acest oraş. Sunt bucuros în același timp să cunosc mediul artistic chișinăuian şi bineînţeles să fiu şi eu cunoscut aici de lumea artistică", a menționat Vladlen Babcineţchi.

„O expoziţie de sculptură ce se încadrează în programul dedicat Zilei Naţionale a României. Un artist tânăr, în ascensiune în lumea artistică românească şi europeană. Are deja nouă monumente în for public: de la Iaşi, la Bulboci, în satul unde a copilărit, până la Sankt-Petersburg, Moscova şi Constanţa", a declarat Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu".

Misterul formelor modelate de Vladlen Babcineţchi este descifrat cu interes de primii vizitatori şi, în special, de confraţii de breaslă din Chişinău.

„Aici avem un pom, o lucrare foarte filosofică, exprimă viaţa omului care se află între două dimensiuni: pământul şi cerul. Lucrările realizate în relief sunt foarte energizante, am rămas perplex când le-am văzut", a spus sculptorul Ion Zderciuc.

„Acest cadru se potriveşte nespus, pentru că aceste lucrări sunt pline de aer, sugestii, mesaje extraordinare, foarte profunde. M-a impresionat foarte mult bustul lui Celibidache, această primăvară frumoasă, această sculptură care îmi aminteşte de Brâncuşi, este multă dragoste, filosofie, concept", a remarcat Svetlana Bivol, director al Filarmonicii Naţionale „Seghei Lunchevici".

Compoziţia lui Vladlen Babcineţchi „Heruvimul" a reprezentat România la Festivalul mondial de artă, Lisabona 2014.

Expoziţia va fi deschisă la Filarmonica Naţională până pe 14 decembrie.

Source: trm.md

Keywords:

expoziție , sculptor , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1673
Populația:
1619 locuitori

Corbu este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Corbu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Dondușeni și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1619 oameni. Satul Corbu a fost menționat documentar în anul 1673.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.