Go to section: History
17 august 2013, 11:37 History views 11965
17 august 2013, 11:37 History views 11965

Neamţul dăruieşte Cricovei un bust Petru Rareş


Foto: zch.ro

Pe 14 august la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ a fost  prezentat bustul din bronz al voievodului Petru Rareş, dăruit de către Consiliul Judeţean Neamţ Primăriei oraşului Cricova. Lucrarea, realizată de artistul plastic Lucian Tudorache, a fost prezentată în public pentru prima oară, după care va călători dincolo de Prut.

Este vorba dspre punerea în practică a unei idei ce apartine autoritătilor Consiliului orăsenesc Cricova, care vrea să înfiinteze în zona centrală a localității o Alee a Domnitorilor. Pentru aceasta, 9 consilii județene din România, printre care și cel din Neamt, si Primăria Sectorului IV Bucuresti, vor realiza busturile vizate.

Judeţul Bacău a realizat bustul lui Alexandru Lăpuşneanu, Botoşani – Vasile Lupu, Buzău – Mircea cel Bătrîn, Galaţi – Tudor Vladimirescu, Suceava – Ştefan cel Mare şi Sfînt, Sibiu – Mihai Viteazu, Vaslui – Alexandru cel Bun, Sector IV Bucureşti – Vlad Ţepeş, Iaşi – Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir.

Inaugurarea bustului lui Petru Rareș se preconizează cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova.

 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Keywords:

Moldova , domnitori , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.