Go to section: History
10 june 2023, 14:00 History views 1416
Unde va fi expusă barca veche din lemn găsită în Nistru
10 june 2023, 14:00 History views 1416

Unde va fi expusă barca veche din lemn găsită în Nistru

O barcă din lemn recent descoperită la fundul rîului Nistru a fost adusă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a fi conservată și expusă vizitatorilor. Monoxila are o lungime de peste 7 metri și o greutate impunătoare, întrucît 30 de oameni și-au unit forțele pentru a o ridica de la pămînt.

Se estimează că această piesă din lemn ar putea avea o vechime de cîteva zeci de secole și ar fi fost utilizată pentru pescuit, transport sau, în unele cazuri, poate chiar pentru piraterism. Este prima barcă cu astfel de capacități descoperită și care urmează să fie salvgardată de către arheologi.

Barca antică a fost adusă la suprafață abia acum. Această descoperire valoroasă urmează să devină un exponat deosebit în Muzeul Național de Istorie din Chișinău. În prezent, arheologii au demarat procesul de conservare a bărcii, iar pentru a asigura o restaurare corespunzătoare, este nevoie de timp, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Arheologii presupun că barca din lemn ar avea mii de ani, cel mai probabil, a fost cioplită dintr-un buştean de stejar. Specialiștii au colectat probele necesare, care vor fi trimise la diverse laboratoare pentru a fi supuse datării cu ajutorul metodei radiometrice bazate pe izotopul 14 de carbon. Această tehnică poate furniza informații precise despre vîrsta materialelor.

O comisie specială va fi înființată pentru a aprecia valoarea acestei descoperiri din adîncurile Nistrului.

Source: noi.md

Keywords:

barcă , Nistru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
153 locuitori

Grigorăuca este un sat din cadrul comunei Bădiceni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 153 de oameni. Satul Grigorăuca a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.