Go to section: History
30 september 2023, 14:00 History views 1850
Statuie neobișnuită, descoperită la Cobani
30 september 2023, 14:00 History views 1850

Statuie neobișnuită, descoperită la Cobani

Agenţia Naţională Arheologică (ANA) a anunţat astăzi despre prima statuetă descoperită în așezarea cucuteniană de la CobaniGlodeni.

Potrivit Agenţiei, prima figurină antropomorfă de lut ars din așezarea Cucuteni A de la Cobani-Pe Stîncuță a fost găsită în pămîntul excavat și adunat grămadă în capătul de nord al sitului înaintea intervenței arheologilor instituției, transmite moldpres.md

„Piesa a fost lucrată din pastă relativ fină, cu șamotă măruntă în compoziție, și arsă oxidant, căpătînd o culoare roșiatică-roz. Pe alocuri se păstrează urme de vopsea roșie, aplicată după arderea obiectului. Statueta este fragmentară, lipsind capul, partea superioară a corpului și extremitățile picioarelor. S-a putut însă lesne stabili că este vorba de o figurină antropomorfă feminină în poziție șezîndă, avînd șoldurile ample și zona feselor mult accentuată. Picioarele sînt unite, delimitate clar printr-o șănțuire. Pe toată suprafața piesa prezintă un decor geometric incizat, iar în partea anterioară și un șir de mici împunsături, dispuse vertical”, explică ANA.

În opinia specialiștilor, statuetele antropomorfe reprezintă cea mai interesantă categorie de artefacte realizate de purtătorii culturii eneolitice Cucuteni-Tripolie. „Descoperite în mai toate așezările acestui vast și spectaculos complex cultural, statuetele antropomorfe ar înfățișa zeități, în special Marea Zeiță în diferite ipostaze”, rezumă sursa citată.

Satul Cobani din raionul Glodeni este localitatea cu cea mai timpurie atestare documentară de pe teritoriul Republicii Moldova. Prima menționare oficială a satului apare în iunie 1374.

img23007580

img23007580

img23007580

 

Keywords:

descoperire , arheologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
90 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Octeabri din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 175 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca alcătuia 90 de oameni în anul 2012. Satul Alexandrovca a fost întemeiat la mijlocul secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.