Go to section: History
30 may 2013, 14:43 History views 9456
30 may 2013, 14:43 History views 9456

Monumente ale primilor indoeuropeni descoperite în raionul Solobozia


Foto: nr2.ru

Expediția arheologică comună a oamenilor de știință din Transnistria și Ucraina care a cercetat în lunile aprilie-mai două tumuluri din epoca bronzului în apropiere de satul Hlinaia, raionul Slobozia, a făcut descoperiri importante, informează "Novii Reghion".

În tumuluri au fost descoperite 46 de morminte, dintre care 44 se referă la  epoca bronzului (sfîrșitul mileniului IV - mileniul II î.Hr.), iar 2 - la Evul Mediu (secolele X - XIII).

Potrivit cercetătorului de la laboratorul "Arheologie" al Universității din Tiraspol și Institutul de Arheologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Serghei Razumov, 22 din cele 46 de morminte aparțin comunității cultural-istorice a mormintelor în catacombe, care a fost răspîndită de la Ural pînă la Dunărea de Jos.

"Regiunea transnistreană este interesantă prin faptul că a servit ca o punte pe care s-a realizat migrația purtătorilor culturii mormintelor în catacombe în nordul Balcanilor și Europa Centrală. În prezent în știință domină  opinia că reprezentanții culturii mormintelor în catacombe au fost primii indo-europeni: migrînd, oamenii străvechi au format triburi care au devenit strămoșii popoarelor europene moderne. Rezultatele săpăturilor și investigațiilor noastre vor ajuta să confirmăm sau să infirmăm această teorie", - a explicat Razumov.

Arheologii au descoperit o serie de obiecte interesante. Printre acestea - schelete de oameni cu răni primite în luptă, vas figurativ tăiat cu grijă dintr-un craniu uman, o amforă și o cupă legate de culturile din regiunea Carpato-Balcanică, podoabă de metal în formă de inel de tîmplă, unelte din silex și vîrfuri de săgeți, un set de oase de ghicit, aparținînd probabil unui sacerdot tribal.

Potrivit lui Razumov, în viitorul apropiat experți din Kiev, Moscova și Poznan (Polonia) vor efectua analize cuprinzătoare ale obiectelor găsite. Antropologii vor afla nu numai genul și vîrstă populațiilor din epoca bronzului, dar, de asemenea, ce boli și leziuni au suportat, ce factori de stres, cum ar fi foametea sau epidemiile au fost în viața lor.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1228 locuitori

Climăuţi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Climăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1228 de oameni. Satul Climăuţi a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.