Go to section: History
08 october 2023, 11:30 History views 21674
08 october 2023, 11:30 History views 21674

Iancu Sasul – un luteran pe tronul Moldovei

Iancu Sasul a domnit în Moldova în anii 1579-1582. Era fiul lui Petru Rareș și Ecaterina Weiss din Brașov. Gr. Ureche ne informează: „de naşterea sa sas, de lege luteran”. Aflînd din copilărie de la mama sa ca este fiu de domn, renunță la moștenire și pleacă la Constantinopol să-și încerce norocul în privința domniei. Aici,   s-a însurat cu o principesă din neamul împărătesc al Paleologilor și, profitînd de slaba situație a lui Petru Șchiopul din Moldova, se implică în lupta pentru domnie.

Acest venetic călător la tronul Moldovei, a continuat cu mare osîrdie moravurile tuturor străinilor oploşiţi aici-de a se căpătui, jecmănind populaţia, ca nişte vremelnici într-un teritoriu colonizat. Acest străin de limbă şi de credinţă a dovedit să împovăreze ţara cu noi biruri. A introdus un nou impozit – văcăritul (din 10 vite, una era luată bir), unul din cele mai grele. Toate acestea se întîmplau pentru a-și plăti datoriile și pentru a strînge o avere cît mai mare. Nemaiputînd răbda, sărăcimea s-a buntuluit: Răscoala ţăranilor di ţinutul Lăpuşna (1581). În vremea acestei domnii s-a înmulţit numărul moldovenilor, ce se stabileau „pe decindea (de aceea parte) de Nistru”, ne spune Gr. Ureche.

În politica externă Iancu Sasul s-a orientat spre Habsburgi, ceea ce i-a nemulțămit pe turci. Poarta hotărăște mazilirea și prinderea sa. Iancu fuge cu 100 de care cu avere, dintre care 40 numai cu bani, prin Polonia, pentru a se duce în Transilvania la moșiile cumpărate de curînd. Este însă prins, i se ia averea și este ucis la Liov în septembrie 1582.

Keywords:

istoria , Moldova , domnitori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
3400 locuitori

Todirești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Todirești și Grăseni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3400 de oameni. Satul Todirești a fost menționat documentar în anul 1627.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.