|
Astăzi se împlinesc 106 ani de la instituirea primului guvern al Republicii Democratice Moldovenești
La 7 decembrie 1917, cu votul Sfatului Ţării al Republicii Democratice Moldovenești, se instituie primul guvern al țării, numit Sfatul Directorilor Generali, alcătuit din 9 directorate.
Astfel, în vederea realizării scopurilor formulate în Declaraţia din 2.12.1917, la 7.12.1917 a fost format Sfatul Directorilor Generali (guvernul), alcătuit din 9 directori generali (miniştri) în frunte cu P.Erhan, care deţinea şi portofelul dedirector al agriculturii. Dar „situaţia reală a noii republici, - constată P.Cazacu, fost ministru în guvernul republicii, - nu corespundea aparenţelor”. Nici Sfatul Ţării, nici guvernul nu dispuneau nici de pîrghii administrative, nici de mijloace financiare, nici măcar de posibilităţi minime de a menţine ordinea publică.
Sfatul Directorilor Generali avea următoarea componență: P.Erhan - preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V.Cristi - director de interne, N.Bosie-Codreanu - director al comunicaţiilor, Şt.Ciobanu - director al învăţămîntului, T.Ioncu - director al finanţelor, T.Cojocaru - director al războiului, M.Savenco - director al justiţiei, I.Pelivan - director de externe, V.Grinfeld - director al industriei şi comerţului.
Amintim că Republica Democratică Moldovenească este un stat care a fost înfiinţat în 2 decembrie 1917, iar existența sa a fost anihilată sub presiunea României și armatelor sale prezente pe teritoriul RDM, prin adoptarea forțată a „Declarației de Unire” și desființarea ilegală și nelegitimă Republicii în noiembrie 1918.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1630
- Populația:
- 2618 locuitori
Brînza este un sat şi comună din raionul Cahul. Brînza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2618 oameni. Satul Brînza a fost menționat documentar în anul 1630.
Comments
(0)