Go to section: History
27 august 2023, 13:00 History views 8111
Ce înseamnă, de fapt, Sarmizegetuza?
27 august 2023, 13:00 History views 8111

Ce înseamnă, de fapt, Sarmizegetuza?

Sursele oficiale spun că Sarmizegetuza a fost principalul centru militar, religios și politic al Daciei independente preromane, reședința regilor Daciei, inclusiv al ultimului rege Decebal.

Este una dintre cele șase cetăți ale sistemului defensiv strategic al lui Decebal, care a fost distrusă de trupele romane în timpul războaielor dacice. În 1999, cetatea a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a obiectului Fortărețele dacilor din Munții Orăștie.

Ea se afla în Munții Orăștie în sud-vestul Transilvaniei, pe dealul Gradiștea-Muncelului (România). Situat la 1.200 de metri deasupra nivelului mării, Sarmizegetuza a fost centrul strategic al sistemului defensiv din Munții Orăștiei, alcătuit din șase cetăți.

Cu toate acestea, informații mai interesante despre ce înseamnă Sarmizegetuza, și de unde provine acest nume, puteți afla pe portal moldovenii.md.

Se remarcă faptul că Dacia este un stat care a existat în jur de 300-500 de ani, din secolul 4-2 î.HR. pînă în anul 106 d. Hr. Statul Dacia a fost creat ca o uniune a două popoare - geți și sarmați, fapt reflectat în numele capitalei - Sarmizegetuza (Sarmis-e-get-uza). Uza este un vechi cuvînt indo-european de origine sarmatică care denotă Uniunea (legături, nod). De-a lungul istoriei Daciei, tracii (geţii) i-au asimilat pe sarmaţii (proto-slavi) – care au trăi în acest stat alături de geţii care au absorbit o parte din elementele de cultură şi limbă sarmată (proto-slavă).

Studiile arheologice au demonstrat interacțiunea reciprocă puternică a culturilor geților și sarmaților. Astfel, sarmații, împreună cu geții, au participat la crearea regatelor în această regiune și apoi la statul Dcaia. În procesul interacțiunii dintre geți și sarmați, se observă o asimilare reciprocă, însă, în același timp, predomină elementul tracic.

Informații detaliate despre civilizația geto-dacilor sînt disponibile pe site-ul moldovenii.md.

 

Source: noi.md

Keywords:

istoria , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
2050 locuitori

Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.