Go to section: History
06 november 2012, 11:35 History views 4979
06 november 2012, 11:35 History views 4979

Pictorii preistorici creau „benzi desenate”

Arheologii francezi au descoperit că artiştii preistorici au ştiut să exprime în arta în stîncă mişcarea cu ajutorul elementelor de animaţie. Lucrarea cercetătorilor a fost publicată în revista Antiquity, iar rezumatul ei a fost prezentat şi în Science News.

Autorii au analizat arta în stîncă cunoscută la ora actuală şi au publicat cîteva picturi anterior necunoscute din peşterile Chauvet şi La Baume Latrone.

În 53 de imagini din 12 peşteri, situate pe teritoriul Franţei, au fost descoperite elemente de animaţie.

Cercetătorii le-au împărțit în trei moduri de redare a mişcării.

În cadrul primului mod artiştii paleolitici pictau tigri, bizoni, antilope astfel încît într-un desen erau reprezentate animale în diferite faze ale mișcării. Pictorii reprezentau animalele cu mai multe capete, picioare și cozi, reprezentînd diferite "stop-cadre" a mişcării.

De asemenea, oamenii preistorici reprezentau diferite ipostaze într-o serie de imagini succesive – la fel cum se face în benzile desenate.

În cele din urmă, arheologii au găsit oase şi discuri de piatră pe care erau reprezentate diferite poziţii ale animalelor. În mijlocul discului se făcea o gaură, în care se introducea un tendon la întinderea căruia discul putea fi rotit. Cercetătorii au reconstruit discurile şi au demonstrat căla rotire aceste discuri crează iluzia de mișcare.

Vîrsta medie a desenelor studiate este de aproape 30 000 de ani. Anterior, un alt grup de cercetători a descoperit cea mai veche pictură rupestră din Europa.

Desenele, care au fost, de asemenea, găsite în Franţa, au 37 000 de ani.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
2020 locuitori

Obreja Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Obreja Nouă și Obreja Veche. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 151 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Obreja Veche a fost menționat documentar în anul 1548.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.