Go to section: History
28 march 2023, 11:30 History views 17121
28 march 2023, 11:30 History views 17121

Începutul epocii fanariote în Moldova

Aşa-numita „epocă fanariotă”, care a început în Molodva din 1711 a fost descrisă preponderent în culori negre de istoricii din secolele XIX și XX. Dar trebuie spus că a fost cel mai mic rău dintre cele posibile, în condițiile cînd Moldova putea fi transformată în paşalîc, ori să vină guvernatori greci de la Constantinopol. A doua variantă era de preferat, cu atît mai mult cu cît primii domnitori fanarioţi au contribuit la dezvoltarea țării.

Nicolae Mavrocordat, venit pe tronul Moldovei la 26 septembrie 1711, avea o bunică muşatină şi se considera os de domn. Tatăl său, vestitul mare dragoman Alexandru zis Exaporitul, adică „păstrătorul tainelor”, un fel de „secretar de stat” (n-avea voie să fie ministru, dar era al doilea în ministerul de externe ottoman). Amîndoi fiii lui, Nicolae şi Ioan, vor deveni voievozi ai Moldovei şi Munteniei. Soţia lui, Sultana Hristoscoleos, era fiica domniţei Casandra a Moldovei, strănepoată a lui Ştefan cel Mare.

Aceşti Mavrocordaţi s-au considerat deci os de domn. Interesant este că toate familiile fanariote care au venit pe urmă, în afară de Nicolae Mavrogheni (1786-1790), erau înrudite cu Mavrocordaţii. Epoca fanariotă n-a început deci printr-o ruptură totală cu trecutul. Boierii, sau chiar poporul, nu au simţit o schimbare de regim.

Cu vremea însă, situaţia a devenit din ce în ce mai grea. Toţi aceşti domnitori fanarioţi care, ca să ajungă domni, dădeau bani la Poartă, peşcheşuri la marii viziri și demnitarii înalți, au adus din ce în ce mai mulţi oameni de-ai lor, din Fanar, rude sau creditori.

Keywords:

Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII-lea
Populația:
2025 locuitori

Borosenii Noi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Borosenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la 8 km de oraşul Rîşcani şi la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2025 de oameni. Satul Borosenii Noi a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.