|
Ştefan Lăcustă - primul domnitor al Moldovei după instaurarea dominaţiei turceşti
Astăzi se împlinesc 485 de ani de la urcarea lui Ștefan Lăcustă pe tronul Moldovei.
Ştefan Lăcustă a domnit în Moldova în perioada 1538-1540. A primit porecla de Lăcustă chiar de la contemporanii săi şi ea se datorează unei pustiitoare invazii de lăcuste care a lovit Moldova. Ştefan Lăcustă este nepotul lui ştefan cel Mare, căsătorit cu Margaretta Dragffy, fiica Voievodului Transilvaniei. Este primul domnitor moldovean numit de turci, fără consultarea Sfatului domnesc. Stefan Lăcustă este primul domnitor după instaurarea dominaţiei turceşti asupra Moldovei.
Tot atunci, în 1538, otomanii au ocupat Tighina, transformînd-o în raia şi rebotezînd-o Bender. Turcii au pus stăpînire şi pe Basarabia (=Bugeac), aşezînd aici pe tătari. Unii boieri mai cutezători au acționat şi într-o noapte steagurile boiereşti în frunte cu boierul Cozma au trecut Tighina prin foc şi sabie, măcelărind garnizoana otomană. Domnitorul încercase să se aproprie de boierii care-l trădaseră pe Rareş dar încercarea lui fusese zadarnică deoarece nu era iubit pentru că nu se opusese ciuntirii hotarelor Moldovei.
Cronicile spun că domnitorul devenise un om aspru, decapitând boieri la ospețe. Unii dregători au luat calea pribegiei în Transilvania. Atitudinea slugarnică faţă de Poartă, purtarea duşmănoasă faţă de boieri au atras ura lor.
Boierii s-au răsculat şi l-au ucis pe Lăcustă în foişorul palatului său din Suceava, în timp ce dormea în noaptea de 20-21 decembrie 1540.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 2780 locuitori
Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.
Comments
(0)