24 november 2023, 15:30 About the Moldavian language views 14263
Mărgăritare moldovenești în dicționarul lui Vladimir Dal
24 november 2023, 15:30 About the Moldavian language views 14263

Mărgăritare moldovenești în dicționarul lui Vladimir Dal

Aflîndu-se în Moldova, Vladimir Dal a înregistrat anumite cuvinte care ulterior au fost introduse în renumitul său Dicționar explicativ al limbii ruse.

În urmă cu 221 ani, la 22 noiembrie 1801, s-a născut Vladimir Ivanovici Dal, autorul Dicționarului explicativ al limbii ruse vorbite în care, apropo, au fost incluse și cuvintele pe care marele savant rus le-a auzit în Moldova.

Potrivit pușkinistului Victor Kușnirenko, cuvintele "господарь", "цымбалы", "чабан", "цыганка" (ca soi de mere), și multe altele au fost culese de Dal în Basarabia.

„În anii 1819 — 1824, Dal a călătorit, purtat de pînzele fregatei „Flora", de la Nicolaev la Sevastopol, Odessa, Ackerman, Ismail, Chilia.Probabil că anume această fregată a fost zărită de Pușkin, exilat pe atunci în aceste ținuturi. În povestirea lui Dal „Micimanul Poțeluev" citim: „am fost într-o vară, pe o canonieră, la Ismail și Chilia". Pe Vladimir Dal l-a impresionat în mod deosebit așezarea Ackerman (ulterior, Belgorod-Dnestrosk). După răul de mare suportat, îi plăcea să se plimbe prin împrejurimile pitorești, să intre în peșterile străvechi, să vîneze pe liman, să înoate. Odată a fost la un pas să-și piardă viața pe Marea Neagră în timpul unei furtuni puternice", spune Kușnirenko.

Acesta afirmă că Dal revine mai tîrziu în Principatele Dunărene, în timpul războiului ruso-turc din anii 1828 — 1829, participînd la asediul cetății Silistra.

„Vladimir Dal își amintea de multe ori despre Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, stând de vorbă cu Pușkin, cu care se împrietenise în 1832, și pentru care a rămas a fi un camarad fidel până la moartea tragică a poetului", a încheiat Kușnirenko.

Source: sputnik.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
7006 locuitori

Cojuşna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Cojuşna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Strășeni și la 16 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7006 oameni. Satul Cojușna a fost menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.