|
Interviu cu Emil Ciobu. De ce sîntem „ruşinaţi de cuvîntul moldovean”? (Video)
Vă propunem să urmăriţi mai jos interviul cu Emil Ciobu, originar din satul Putineşti, Floreşti, doctor în filozofie, conferenţiar universitar la Catedra Relaţii Internaţionale, Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, USM, еx-ambasador în România, еx-consilier al preşedintelui republicii.
Astăzi, în contextul instabilităţii politice din întreaga lume şi din ţara noastră, în special, a exodului populaţiei apte de muncă peste graniţă, Emil Ciobu ne vorbeşte despre necesitatea adoptării unei strategii de dezvoltare a ţării întru prosperarea tuturor, începînd de la definirea intereselor statului Republica Moldova şi a cetăţenilor acesteia, dar mai ales, despre implementarea politicilor şi strategiilor în interesul cetăţeanului de rînd, în scopul asigurării acestuia cu un loc de muncă, condiţii decente de trai, despre elaborarea unei politici de vecinătate sănătoase în interesul statului, rezolvării problemei limbii, inclusiv şi a celei ruse, care e de circulaţie internaţională.
Emil Ciobu susţine că educarea tinerilor trebuie să pornească de la studierea „istoriei propriei ţări, căci Republica Moldova e unica ţară din lume care studiază istoria ţării vecine" şi în primul rînd de la educarea patriotismului, căci nu e normal să fim „ruşinaţi de faptul că sîntem moldoveni". O altă recomandare importantă a Dlui e să studiem şi să analizăm mai profund lucrurile, să nu ne lăsăm influențați de nimeni, atunci cînd e vorba de interesul nostru naţional.
Din interviu veţi mai afla părerea domniei sale despre: unirea cu România, relaţiile cu Rusia, problema Transnistriei, hotărîrea Curţii Constituţionale referitor la limba vorbită în RM, dar şi de ce „vrem să fim robi", cît şi despre propaganda care uneşte şi dezbină în scopuri politice. Pune şi Dlui o întrebare societăţii civile: în interesul cui nu se fac publice datele ultimului recensămînt?
Aflaţi detaliile din interviu.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1745
- Populația:
- 3216 locuitori
Tașlîc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 70 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2007, populaţia satului constituia 3216 oameni. Satul Tașlîc a fost menționat documentar în anul 1745.
Comments
(2)ignorezi Academicianii, coligi de ai tai,stimatii OSADCENCO siDIMITRUI .De ce nu spui ROLUL RUSUEI in distrugerea Moldovei? Si tu am facut studiile in Rusia ,am fost im multe tari.am vazut multe si imi pare rau ca avem asa oameni ca CIOBU-MANCURT.