17 july 2024, 18:00 Moldovan reality views 111
Stoianoglo – candidatul
17 july 2024, 18:00 Moldovan reality views 111

Stoianoglo – candidatul "poporului"

Intenția fostului procuror general Alexandr Stoianoglo de a candida la președinție și sprijinul PSRM pentru candidatura sa, a zguduit nu numai oponenții politici, ci și întreaga Curte de Apel Chișinău.

În ciuda lipsei acute de cadre (în instituție activează acum doar 19 judecători din cei 57 necesari) și a volumului mare de muncă al judecătorilor rămași (în iunie, Curte de Apel Chișinău s-a plîns că în prezent există circa 15 000 de dosare în așteptare și nu are cine să le examineze), Curtea de Apel Chișinău a amînat toate dosarele, a preluat prompt două recursuri care erau în așteptare de un an și jumătate și le-a respins ca fiind inadmisibile.

Aceste recursuri au fost depuse de doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Dumitru Răileanu și Elena Ceruță. Împreună cu Alexandr Stoianoglo, ei figurează în dosarul privind "episodul cu Veaceslav Platon" și sînt acuzați de complicitate în eliberarea ilegală a acestuia din închisoare.

În general, cronologia evenimentelor arăta în felul următor:

- Luni, 8 iulie, Stoianoglo anunță că va candida la președinție. Liderul PSRM, Igor Dodon, declară că socialiștii vor susține candidatura candidatului independent Alexandr Stoianoglo și îndeamnă partidele de opoziție să creeze o platformă în susținerea acestuia.

- Marți, 9 iulie, Curtea de Apel Chișinău a pus pe rol recursurile a doi foști procurori care figurau în același dosar cu fostul procuror general. Recursurile depuse de aceștia au blocat timp de un an și jumătate examinarea uneia dintre cauzele penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Curtea de Apel a respins recursurile lui Dumitru Răileanu și Elena Ceruță.

- Joi, 11 iulie, Procuratura Generală informează că cauza penală în privința fostului procuror general Alexandr Stoianoglo și a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate a fost deblocată și urmează să fie examinată de instanța de fond.

- Iar vineri, 12 iulie, apare decizia Curții Constituționale cu privire la recursul depus încă în noiembrie 2023 de deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolae Rusol și Constantin Starîș, care au solicitat suspendarea decretului prezidențial privind demiterea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Autorii recursului au menționat că Stoianoglo a fost demis în baza unui regulament aprobat de Consiliul Suprem al Procurorilor, dar nu de o lege reglementată. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins recursul parlamentarilor, hotărînd astfel că Maia Sandu l-a demis pe Stoianoglo în mod legal.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
506 locuitori

Moara Domnească este un sat din cadrul comunei Viişoara, raionul Glodeni. Localitatea Moara Domnească se afla la distanța de 17 km de orașul Glodeni și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 506 oameni. Satul Moara Domnească este atestat în 1812.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.