14 june 2024, 18:00 Health views 791
Nici prieteni, dar nici dușmani: cum coexistă medicina netradițională și cea clasică? P.2
14 june 2024, 18:00 Health views 791

Nici prieteni, dar nici dușmani: cum coexistă medicina netradițională și cea clasică? P.2

(Continuare. Începutul - la 11.06.2024)

În mare parte, îmbolnăvindu-se oamenii apelează la ajutorul medicilor de la locul de trai sau din clinicile private, deoarece au încredere în medicina modernă. Alții însă preferă să prevină boala și acordă atenție profilaxiei recomandate de metodele alternative (complementare). Este oare medicina tradițională opusă celei netradiționale, se merită oare să renunțăm la metodele clasice de tratament și să avem încredere deplină în medicina alternativă, sau totuși ele se completează reciproc?

«Acolo e o listă întreagă de efecte secundare. Nu vi-i frică ?»

Jurnalista Inna Moraru (Jeltova), proprietara gospodăriei mici DomnMoraru, ani în șir era preocupată de plantele medicinale. De fapt, anume această atracție a fost impulsul, care a făcut-o să-și înființeze propria afacere, iar una dintre direcțiile de activitate o formează plantele medicinale. Cu ceva ani în urmă, colega și prin cumul cea mai bună prietenă a mea a absolvit Școala de Ierburi din Moscova, pentru a-și consolida și sistematiza cunoștințele deja acumulate și pentru a obține cunoștințe noi, foarte necesare în afacerea ei preferată.

– Ierburile m-au interesat din fragedă copilărie, e altceva că am acumulat cunoștințele treptat, fără a conștientiza, – relatează Inna Jeltova. – Și numai după nașterea copiilor am înțeles că, cu tot respectul pentru medici și atitudinea lor binevoitoare față de pacienți, copilul nostru este doar unul din lunga listă a pacienților, și deci – doar o cifră în statistica instituției medicale. Înseamnă că eu însămi trebuie să-mi includ capul și să pătrund în esența bolii, pentru a o putea preveni data viitoare. Iar dacă totuși ne-am îmbolnăvit pentru a doua oară, să pot înțelege care leacuri pot fi ignorate, înlocuindu-le cu ceaiuri din ierburi extracte, siropuri, – tot ce puteam face eu însumi la diferite etape.

Proprietara DomnMoraru a presupus, că judecățile sale riscă să enerveze foarte mult profesioniștii, dar în același timp a declarat cu toată certitudinea, că dacă ar fi urmat toate instrucțiunile, atunci familia ei ar fi trebuit să restabilească microflora, ficatul și imunitatea de mai multe ori. Țin să menționez, că mie, care urmează strict schemele de tratament și primește toate preparatele prescrise de medic, uneori, citind instrucțiile acestora, Inna îmi propune variante mai eficiente și mai lejere, pe bază de ierburi, de a-mi reface sănătatea și a minimiza influența substanțelor chimice asupra organismului. La început priveam cu neîncredere la toate acestea, acum însă am încredere deplină în sfaturile ei și în tincturile, amestecurile, infuziile și ceaiurile din plante, preparate de ea. Da unde există încredere, există și efect.

– Dacă vorbim despre motivul pentru care eu, la fel ca mulți alți oameni, prefer în unele cazuri medicina pe bază de plante (subliniez - în unele cazuri, dar, desigur, nu întotdeauna), răspunsul nu va fi original, – explică interlocutoarea Noi.md. – Preparatele de origine vegetală au un spectru larg de influență, s-ar părea că îți ajuți doar ficatul, însă de facto cutare sau cutare amestec de plante are un efect protector complex, protejează concomitent și alte organe. Desigur, pentru mine contează și gradul redus de toxicitate, și eficiența destul de înaltă. Citim instrucția la orice preparat de proveniență chimică: acolo e o listă întreagă de efecte secundare. Nu vă este frică? Mie – da. Și dacă am suficiente cunoștințe și experiență pentru a le evita, desigur că voi prefera să folosesc plante. Evident, fitoterapia este în special despre profilaxie. La școala noastră ne învățau: doar profilaxia și recuperarea după boală. Fitoterapeutul nu atinge boala - aceasta ține de competența medicului. Trebuie să recunosc, personal nu respect întru totul preceptele profesorilor noștri, dacă vorbim despre mine și cel mai apropiat cerc al meu, dar acesta este deja domeniul meu de responsabilitate.

În același timp, spune Inna Jeltova, dacă e să judecăm drept, fitoterapia este aceeași terapie obișnuită – ele nu-s antagoniste. Putem urmări ce le prescriu medicii pacienților, și ce se vinde în farmaciile noastre.

– Dacă e să credem datelor OMS, 25% dintre leacurile moderne provin din plantele folosite de medicina tradițională, adică populară. O pătrime! – spune Inna. – Multe dintre medicamentele de astăzi se bazează pe prototipul de componente secretate din plante, cel mai comun exemplu în acest sens este aspirina, care a fost secretată din salicină conținută în dulcele de luncă, scoarța de salcie, frunzele de zmeură și alte plante. Iar în unele regiuni ale lumii spre exemplu în India sau China, terapia medicamentoasă pe baze naturale constituie cca 70 %. Preparate de origine vegetală se prescriu în tratamentul tractului gastrointestinal, a metabolismului, a sistemului cardiovascular, a rinichilor și chiar și în oncologie - am numărat aproximativ patruzeci de articole într-o singură carte de referință. Allohol, Karsil, Heptral, Canephron, Phytolysin, Sinupret, toate siropurile pentru tuse și răceală. Putem continua și mai departe. Și asta, pentru o clipă, este ceea ce produce farmacologia modernă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

medicina

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în anul 1618. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.