24 may 2024, 18:00 Moldovan reality views 1419
“Șase candidați potențiali”, inclusiv Stoianoglo. Sau “întrunirea secretă” a opoziției
24 may 2024, 18:00 Moldovan reality views 1419

“Șase candidați potențiali”, inclusiv Stoianoglo. Sau “întrunirea secretă” a opoziției

Alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc la 20 octombrie. Acum data este stabilită oficial. Parlamentul nu a mai așteptat termenul prevăzut în Codul Electoral: „Data alegerilor prezidențiale se stabilește de parlament cu cel mult 60 de zile înainte de ziua alegerilor” și a votat proiectele respective.

Actuala președintă Maia Sandu, care încă la finele anului trecut, în adresarea video cu prilejul aniversării de trei ani de la preluarea mandatului său, a anunțat că intenționează să solicite al doilea mandat (“Urmează să mai facem încă mulți pași, și eu sunt gata să continui, dacă îmi veți acorda încrederea pentru a obține un nou mandat în a. 2024”), demult și activ își desfășoară campania electorală. “Neașteptat”, ea este pasionată de fotbal, merge activ la biserică, deși încă nu demult își critica predecesorul pentru o atare publicitate (“eu nu merg la biserică pentru a mă fotografia”), oferă interviu unui cunoscut blogger-agent străin rus și postează videoclipuri cum coace cozonaci de Paște și pictează ouă de Paște, vizitează veterani sau merge în excursie cu un grup de școlari.

Da ce preconizează opoziția - să meargă în prezidențiale într-un front comun și cu un candidat unic, sau dispersat pentru a se uni în turul doi – deocamdată nu este clar. Liderii ei mereu își schimbă “mărturiile”. Recentele consultări, la care au participat Igor Dodon, Vladimir Filat, Ion Chicu, Irina Vlah, reprezentantul partidului lui Ion Ceban etc., nu au clarificat situația. Ex-ministrul de externe Tudor Ulianovschii, care a participat și el, a concretizat pentru postul TV8, că la întrunire au fost discutate problemele țării, nu chestiunea privind candidatul unic.

Vladimir Filat, liderul PLDM, a declarat în programul “Главное” de la TVC 21, că la întrunirea închisă a reprezentanților opoziției s-a vorbit, totuși, despre candidatul unic, iar dezbaterea subiectului, în opinia sa, s-a întins prea mult, e timpul să se decidă deja. Iar Igor Dodon, președintele PSRM, pe rețelele de socializare a spus că acolo au participat ”șase candidați potențiali ”, iar întrunirea liderilor opoziției a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari. Adică, foarte posibil, și Veaceslav Platon participă activ la determinarea poziției opoziției în prezidențiale. Dodon a mai dat de înțeles, că s-a discutat și candidatura fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1463
Populația:
1118 locuitori

Rudi este un sat şi comună din raionul Soroca. Rudi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1118 oameni. Satul Rudi a fost menționat documentar în anul 1463.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.