25 august 2024, 11:30 History views 7489
Cine a ridicat Steagul Victoriei în centrul Chișinăului în august 1944
25 august 2024, 11:30 History views 7489

Cine a ridicat Steagul Victoriei în centrul Chișinăului în august 1944

Astăzi Moldova sărbătorește o zi remarcabilă – cea de-a 78-a aniversare a eliberării Moldovei de ocupanții fasciști. Cetățenii cu recunoștință își amintesc despre cei care și-a dat viața pentru eliberarea țării și se închină celor care au supraviețuit încercărilor grele ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei și au găsit puteri pentru a construi, crea, a face viața mai frumoasă.

Potrivit internauților, timpul are propria memorie și noi nu avem dreptul să uităm despre ororile acelui război pentru ca acesta să nu să se mai repete. Noi nu avem dreptul să-i uităm pe soldații care au murit pentru ca noi să trăim. Este imperativ să ținem minte...

De menționat că în seara zilei de 23 august 1944 prin ordinul comandantului batalionului, soldatul Armatei Roșii Cușnir a ridicat Steagul Roșu al Victoriei pe ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului, la intersecția străzilor Lenin și Gogol (acum Stefan cel Mare și Mitropolitul Bănulescu-Bodoni).

În timpul luptelor pentru eliberarea Chișinăului, batalionul aflat sub comanda lui Alexei Belski a fost primul care a trecut în centrul orașului, iar în seara zilei de 23 august 1944 a ridicat un steag roșu pe ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Steag , victorie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1122 locuitori

Hancăuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hancăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 26 km de oraşul Edineţ, la 47 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 228 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1122 de oameni. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1429, cînd domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia lui Radu grămătic satul Ivancăuți (denumirea veche a satului Hancăuți.)

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.