24 november 2024, 12:18 views 25274

Marienfeld, district Cimişlia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
646 locuitori

Marienfeld este un sat din cadrul comunei Ialpujeni, raionul Cimişlia. Satul are o suprafaţă de circa 0.66 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.33 km. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Satul Marienfeld a fost menționat documentar în anul 1910.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 646 de oameni, dintre care 47.37% - bărbaţi și 52.63% - femei. Structura etnică a populaţiei: 98.14% - moldoveni, 1.24% - ucraineni, 0.46% - ruşi, 0.15% - găgăuzi.

[top]Istoria localitații

Satul Marienfeld a fost menționat documentar în anul 1910. A fost întemeiat de coloniștii germani, care în număr mare au venit în sudul Basarabiei în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Guvernul țarist a promis tuturor coloniştilor scutirea de toate impozitele şi obligaţii pe o perioadă de 10 ani, o sumă de 270 de ruble pentru stabilirea la locul nou, destinată familiilor sărace, un teren agricol de 60 de desetine în proprietate permanentă pentru fiecare familie. Coloniştii erau eliberaţi de recrutare şi încartiruire militară, aveau dreptul să-şi construiască biserici conform credinţei şi să-şi promoveze tradiţiile religioase. Pe teritoriul actualului raion Cimişlia, nemţii au locuit în trei sate. Însă doar toponimul Marienfeld mai reprezintă o dovadă a acestui fapt (Marienfeld – în traducere din germană Cîmpiile Mariei). Localitatea, Marienfeld era una dintre cele mai prospere din această regiune, fiind renumită pentru drumurile bune, beciurile trainice şi fabrica de cărămidă. În 1940, după încorporarea Basarabiei în componenţa URSS, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, nemţii din afara Germanii, inclusiv cei din cele 18 colonii din stepa Bugeacului, au fost repatriați în Germania. În 1965 autoritățile sovietice au schimbat denumirea localității în Pervomaisc. După 1990 s-a revenit la denumirea veche - Marienfeld. În satul Marienfeld recent a fost inaugurat un monument dedicat jubileului de 100 ani ai localităţii. Peste 40 de etnici germani, părinţii şi buneii cărora au trăit pînă în anul 1940 în satul Marienfeld, au fost prezenţi la deschiderea oficială a monumentului dedicat jubileului de 100 de ani de la fondarea localităţii. Pe lespedea de piatră este scris în trei limbi moldovenească, rusă şi germană, precum că localitatea Marienfeld a fost fondată de 57 de familii germane din toată Basarabia în anul 1910, iar în anul 1940 s-a produs strămutarea locuitorilor din Marienfeld în Germania. Monumentul este un dar localităţii din partea doctorului Artur Shaiblle. Monumentul de la Marienfeld este al 18-lea edificat de către etnicii germani în Republica Moldova. Încă 64 au fost edificate în fostele colonii germane din regiunea Odesa. În viitorul apropiat este preconizată restabilirea mormintelor etnicilor germani înmormântaţi în cimitirul localităţii Marienfeld.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2098 locuitori

Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.