13 june 2024, 23:24 views 13303

Crasnîi Vinogradari, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
618 locuitori

Crasnîi Vinogradari este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 0.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.04 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Afanasievca, Calinovca, Crasnîi Vinogradari, Lunga Nouă și Alexandrovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 54 km de Chișinău. Satul Crasnîi Vinogradari a fost întemeiat în anul 1927.

[top]Populația

Populaţia satului Crasnîi Vinogradari alcătuia 618 oameni în anul 2011.

[top]Istoria localitații

Satul Crasnîi Vinogradari a fost întemeiat în anul 1927 de cîteva familii de moldoveni. În 1932 aici a fost organizată gospodăria colectivă „Crasnîi Vinogradari”. În 1933 a fost deschisă o școală primară cu predare în limba ucraineană. Gospodăria era specializată în pomicultură și viticultură. În 1939 200 de tone de struguri de masă au fost transportate în orașul Leningrad. Către 1941 suprafața cultivată cu viță de vie constituia 205 ha. În perioada postbelică în sat a fost deschis un club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin. Hramul satului este serbat de Sf.Dumitru, pe 8 noiembrie.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
9063 locuitori

Cupcini este un oraş în Raionul Edineţ, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii,  străbătut de rîul Ciuhur, oraşul Cupcini este situat la o distanţă de 194 km de Chișinău. Conform datelor statistice, în anul 2008, populaţia oraşului constituia 9063 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1431, cînd Alexandru cel Bun întărea stăpînirea asupra „vadului de piatră de pe Ciuhur” lui Cupcici vornic, a cărui nume îl ia satul.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.