Isacova, district Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1633
- Populația:
- 2175 locuitori
Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 2.10 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.95 km. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.
Contents
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni, dintre care 46.90% - bărbaţi și 53.10% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.02% - moldoveni, 0.57% - ucraineni, 0.21% - ruşi, 0.05% - găgăuzi, 0.15% - alte etnii. În satul Isacova au fost înregistrate 701 gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.
[top]Istoria localitații
Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633, cînd Isac din Sinehău cumpăra părți de moșie pe Răut cu 70 de lei bătuți. Există două versiuni cu privire la originea denumirii satului. Ambele au la bază o explicaţie antoponomică. Conform primei legende, foarte demult, fugind de turci, s-a oprit în aceste locuri un oarecare Isac. Fiind locul împădurit, se ocupa cu lemnăria, apoi şi-a construit o moară. Făina care o cernea era foarte bună, deaceea veneau la el oameni din toate împrejurimile. Văzînd că le vine greu să ajungă de departe oamenii se hotărîră să-şi ridice case în apropierea morii. Cu timpul s-a format un sătuc mic, care a fost numit Isacova, după numele morarului. O altă legendă spune că Isacova s-a pornit cu trei gospodării de răzeși: Cigodariu, Buciuşcanu şi altul Isac. Isac a fost mai în vîrstă şi numele lui l-a luat satul. Isacova s-a pornit a crește din partea din vale, de lingă rîul Răut. Înmulţindu-se încet-încet, lumea a început să se mute în deal. Au mai făcut pe urmă încă o biserică. Aşa s-a întemeiat satul. În realitate Isacova este un sat întemeiat de răzeși și mazili, ai căror urmași încă trăiesc în sat. Unul dintre întemeietorii satului este Durac cel bătrîn, iar altul Danciul pîrcălabul. O atestare documetara din 1645, meționează demarcarea hotarului dintre satul Isacova și tîrgul Orhei. În 1725, Mihai Racoviță voievod reconfirma dreptul de proprietate al răzeșilor din Isacova și Morozeni asupra acestor moșii „pe care la trag după Danciul pîrcălabul și Durac cel bătrîn". În 1805 răzeșii din Isacova donează o parte din moșia lor mănăstirii Hirova care arsese.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 142 locuitori
Botnăreştii Noi este un sat din cadrul comunei Chirca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Botnăreştii Noi a fost înființat în anul 1909.
Comments
(1)Biserica „Sf. Nicolae” din Isacova
r-nul Orhei, s. Isacova
tel. 0 235 40-5-39, 40-5-02
ADRESARE
Stimaţi consăteni ai satului Isacova aflaţi în ţară şi străinătate.
Suntem cu toţii martori ai renaşterii poporului nostru şi revenirii lui în albia firească a valorilor creştineşti, la credinţă, memorie, moşie şi vatră. Procesul acesta este unul dificil şi greu din mai multe considerente. Greutăţile şi încercările grele pe care le înfruntăm sunt rezultatul şi tributul rătăcirilor anterioare. Vedem cum se restabileşte cu ajutorul Statului şi a populaţiei, mîndria bisericii noastre din sat.
Propăşirea unui neam are loc nu atît prin ajutoare străine, cît prin pocăinţă, muncă, smirnă şi curăţenia sufletească în gînduri şi fapte.
Mulţi dintre voi aţi fost martorii oculari cînd la 21 mai 2013 în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi a Întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, după o reparaţie capitală a fost sfinţită biserica din sat.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.