Izviţkaia Izolda

Izviţkaia Izolda ‒ actriţă.

Născută la 21 iunie 1932, în orașul Dzerjinsk, Rusia. A absolvit Institutul Unional de Stat al Cinematografiei (VGIK) de la Moscova în anul 1955, clasa profesorilor B. Bibicova și O. Pîjova.

Izolda Izviţkaia a început să se filmeze în pelicule artistice încă la VGIK, la început doar în roluri episodice («„Voinicul" merge la Marto», „Tinereţe zbuciumată", „Primul eşalon").

Apoi, actriţa a jucat zeci de roluri în filme, în special, de prim plan. Unul dintre cele mai bune roluri ale Izoldei Izviţskaia rămîne rolul Mariutcăi din filmul regizat de G. Ciuhrai „Patruzeci și unu". În anul 1956 a avut loc premiera filmului pe ecranele țarii, cucerind publicul. Un an mai tîrziu, filmul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, unde, de asemenea, a făcut furori. Filmul a primit Premiul special „Pentru poeticitate şi scenariu original".

A fost apreciat și talentul actriţei Izviţskaia. Ea s-a pomenit în centrul atenţiei. Revistele populare de pe atunci „New York Magazine" și „Le Parisien Libre" au plasat poza ei pe copertă, iar la Paris s-a deschis cafeneaua „Isolda".

În URSS vedeta de 25 de ani, nu a fost lăsată, de asemenea, fără atenție: ea a devenit membră a Asociației pentru relații culturale cu America Latină, ceea ce i-a permis actriţei să poată călători fără obstacole prin lume. Într-o perioadă relativ scurtă, ea a vizitat Parisul, Bruxelles-ul, Viena, Budapesta, Varșovia, Buenos Aires-ul și alte orașe.

Actrița s-a filmat şi la studioul „Moldova-film". Izviţkaia a continuat să se filmeze în roluri principale, jucînd în filme de duzină, care nu-i aduceau actriţei satisfacţie, nu era vreun rol demn de ea, astfel la începutul anilor '60, Izviţskaia a intrat în criză de creație. De la rolurile de prim plan, ea a ajuns să interpreteze roluri secundare, iar apoi şi terțe. Actriţa nu a putut trece de această încercare, mai ales că şi viața ei personală eşuase, aşa încît la 1 martie 1971 Isolda Izviţskaia se stinge din viaţă la Moscova.

Filmografia:
«„Voinicul" merge la Marto», 1954 ‒ Nastenica,
„Tinereţe zbuciumată", 1954 ‒ Catrin,
„Bună dimineaţa", 1955 ‒ Maşa Comarova, prietena Catei, şoferul ‒ rol central,
„Primul eşalon", 1955 ‒ Ana Zaloghina,
„Poetul", 1956 ‒ Olga Danilova, bolşevica ‒ rol central,
„Patruzeci și unu", 1956 ‒ Mariutca Filatova ‒rol central,
„Comunistul", 1957 ‒ episod,
„La Marea Neagră", 1957 ‒ Irina Crucinina, studentă ‒ rol central,
„O primăvară de neuitat", 1957 ‒ Ana Burova, fiica generalului Novojilov ‒ rol central,
„Părinţi şi copii", 1958 ‒ Fenicica ‒ rol central,
„Următoarea cursă", 1958 ‒ Xenia ‒ rol central,
„Omul îşi schimbă pielea", 1959 ‒ Maşa Polozova,
„Omul cu viitor", 1960 ‒ Liolea, Elena Vladimirovna, medic ‒ rol central,
„Pace celui care intră", 1961 ‒ Clava, controloarea de trafic,
Armaghedonul", „Moldova-film", 1962) – Nătăliţa ‒ rol central,
„Reacţie în lanţ", 1962 ‒Nadea,
„Atragem atacul asupra noastră", 1964 ‒ Paşa,
„Visul meu", 1965 ‒ Ludmila,
„Avdotia Pavlovna", 1966 ‒Niura, prietena Avdotiei ‒ rol central,
„Pe ghiaţa subţire", 1966 ‒ Oxana,
„Oamenii, ca rîurile...", 1968 (film artistic de scurt metraj) ‒ soţia lui Grigore etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.