Materiale din compartiment: Galeria foto |

Sainciuc Glebus

Sainciuc Glebus ‒ plastician, actor.

Născut la 19 iulie 1919 în Chișinău. Îşi face studiile la liceul „B. P. Haşdeu”,din capitală avîndu-l ca profesor de desen A. Niculescu, care l-a susţinut şi i-a îndreptat paşii pe făgaşul artelor frumoase. În anul 1942 susţine bacalaureatul, după care studiază, pînă în 1944, la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Bucureşti. După război în anul 1947, absolveşte Şcoala de Arte Plastice „Ilia Repin” de la Chișinău, în acelaşi an fiind primit în Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.

Ca plastician practică mai multe genuri: grafică, pictură, şarje, măşti. Uneori apelînd la teatrul unui singur actor demonstrează măştile oamenilor iluştri, dar şi ale contemporanilor, mai cu seamă a oamenilor de artă, litere, savanţi. Deosebit de reuşite sînt portretele Mariei Bieşu, colegului plastician Igor Vieru, scriitorului Ion Creangă.

Participă cu măşti la emisiunea umoristică „Vokrug smeha” de la Televiziunii din Moscova, este protagonistul unui film documentar-artistic realizat de un grup de creaţie din Finlanda, Norvegia şi Suedia (anii ’70-’80 ai sec. al XX-lea).

În anul 1983 a fost lansat filmul documentar intitulat „Glebus”, o creaţie a regizorului Valeriu Jereghi. Participă, la Festivalul Mondial de Teatru de la Avignon, Franţa în anul 1994, bucurîndu-se de un succes nemaipomenit.

S-a produs în calitate de actor în cîteva filme moldoveneşti.

S-a stins din viață pe data de 16 octombrie 2012.

Titluri şi premii:

  • 1964 ‒ Laureat al Concursului Republican de desen;
  • 1971 ‒ i s-a decernat Medalia de argint a EREN-ului – Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale a fostei U.R.S.S. pentru o serie de portrete şi grafică;
  • 1976 ‒ primeşte titlul de Om Emerit al RSSM;
  • 1980 ‒ devine laureat al Premiului de Stat al R.S.S. Moldoveneşti;
  • 1991 ‒ obţine titlul onorific de Artist al Poporului din Republica Moldova;
  • 1999 ‒ Cavaler al Ordinului Republicii;
  • 2009 ‒ Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Filmografia:
Această clipă”, 1963 ‒ combatant,
Se caută un paznic”, 1976 ‒ apostol,
Nunta la palat”, 1969 ‒ folcloristul-consultant Tănase Teleleu,
„Vreau să cînt”, 1979 ‒ rol episodic.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.