30 mai 2013, 15:59 views 11115
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Izvoarele satului Plop, Donduşeni

Zona de odihnă de-a lungul rîului Cubolta şi izvoarele restabilite

La nordul raionului Dondușeni, în valea rîului Cubolta, se întinde un sat vechi moldovenesc ‒ Plop. Acesta este situat pe un deal, iar în partea lui de jos, la marginea satului, curge rîul Cubolta, care izvorăşte în raionul Ocnița, în apropiere de satul Lipnic.

Satul nu este foarte mare, are aproximativ 1500 de locuitori, dintre care majoritatea o constituie moldovenii (96%). Este un sat liniștit și confortabil, un pic pustiit, ca multe alte sate din Moldova. Satul Plop este renumit pentru izvoarele sale, care din cele mai străvechi timpuri izvorăsc de la poalele unei pante mari și abrupte formate din calcaruri sarmatice în imediata vecinătate a rîului Cubolta, pe care îl alimentează cu apă.

Potrivit diverselor publicații, se știe că aici existau circa 50 de izvoare, situate de-a lungul coastei, care are cîteva sute de metri. Însă, din cauza neglijenței, înnămolirii, alunecărilor, survenite în urma ploilor în cea mai mare parte au rămas fără apă și s-au ascuns sub pămînt, fără a-şi croi drum spre suprafață.

Izvoarele refăcute de pe malul Cuboltei

Toate astea în ciuda faptului, că izvoarele de la Plop sînt monumente ale naturii şi se află sub ocrotirea statului. Statul nostru însă are altele de rezolvat şi nu-i arde de monumentele noastre, astfel aceste izvoare cunoscute, cu apă gustoasă și curată, lucru care este, în general, destul de rar în Republica Moldova aşa şi ar fi rămas în paragină.

Dar în satul Plop sînt oameni, cărora nu le-a fost indiferentă soarta renumitelor izvoare. Astfel la mijlocul anilor ’10 ai secolului XXI deja, aceste persoane au început să restabilească tot cu ce se mîndrea satul veacuri la rînd. În ultimii cîţiva ani au fost curăţate 18 izvoare, cea mai mare parte dintre ele au fost amenajate cu o zidărie de calcar, iar deasupra celor mai mari au fost construite pavilioane de piatră frumoase cu acoperiș de ţiglă roșie. În același timp se desfăşurau şi lucrările de amenajare a teritoriului înconjurător, căci s-a decis să fie organizată o zonă de agrement pentru săteni și turiști aici. O parte a izvoarelor a fost redirecţionată către un singur colector, din care apa ajunge în clădirea Fabricii, la linia de turnare, apoi este îmbuteliată și este etichetată "Aqua-Plop".

Construcţii pitoreşti deasupra izvoarelor refăcute din satul Plop

Am ajuns aici, la sfîrșitul călătoriei noastre de-a lungul rîului Cubolta, și anume în această zonă de recreere am decis să ne odihnim înainte să ne întoarcem acasă. Și, desigur, am băut apă curată și gustoasă de la unul din izvoarele, pe care ni l-a recomandat un localnic în vîrstă, care consideră că anume acesta este izvorul cu cea mai gustoasă apă. Iar apa s-a dovedit într-adevăr plăcută şi rece, lucru rar întîlnit, de altfel. Iar ca calitate apa e mult mai bună decît multe dintre apele comercializate sub diverse mărci binecunoscute, dar și mai puțin cunoscute.

La drept vorbind, trebuie să vă spunem că nu am văzut prin magazinele Chișinăului această apă, posibil să nu ne fi uitat atent sau probabil, fabrica nu are capacitatea de a îmbutelia atîta apă, încît să ajungă pentru potolirea setei tuturor oamenilor din țara noastră.

Alte impresii de călătorie veţi avea ocazia să vedeţi cu proprii ochi, privind fotografiile prezentate.

 

Izvoarele satului Plop, Donduşeni - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.