Ejov Valentin

Ejov Valentin – scenarist.

S-a născut la 1 ianuarie 1921 în oraşul Samara, Rusia. A absolvit Facultatea de Scenaristică a VGIK-ului în anul 1950. În anul 1954 debutează în cinematografie. Din anul 1955 colaborează cu cineaştii din Moldova la filmul „Leana”.

A creat o mulţime de scenarii memorabile, după care s-au filmat pelicule importante, precum „Balada unui soldat” realizat de regizorul G. Ciuhrai la „Mosfilm” în anul 1959, apoi a scris scenarii pentru asemenea filme cunoscute precum: „Acest dulce cuvînt ‒ libertatea” (realizat împreună cu Jalachiavicius), „Un cuib de nobili” (cu A. Mihalkov Koncialovski, „Treizeci și trei” (cu V Koneţchi și G. Danelia), „Clopotele roșii” (în colaborare cu S. Bondarciuc). Unul dintre cele mai bune filme de aventură din perioada sovietică „Soarele alb al deşertului”, a fost scris de către V. Ejov (în colaborare cu R. I. Ibraghimbekov)

A fost distins cu Premiul Lenin în anul 1961 pentru scenariul filmului de „Balada unui soldat” în regia lui G. Ciuhrai, apoi în 1997 a devenit laureat al Premiului de Stat al Rusiei.

A decedat la 8 mai 2004 la Moscova.

Filmografia:
„Leana”, 1955 ‒ artistic, scenarist în colaborare cu L. Corneanu, B. Barnet,
Corespondentul vostru special”, 1987 ‒ film artistic de lung metraj, studioul cinematografic „Moldova-film” ‒ coautor de scenariu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
117 locuitori

Goianul Nou este un sat din componența comunei Dubău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dubăsari și la 71 km de Chișinău. Populaţia satului Goianul Nou alcătuia 117 oameni în anul 2011. Satul Goianul Nou a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.