Cernîşov Iurii

Cernîşov Iurii Ivanovici ‒ actor.

Născut la 22 martie 1938 în satul Carpilovca, regiunea Poltava, Ucraina (conform altei surse s-a născut în Cabardino Balcaria). A absolvit Colegiul militar-naval de la Leningrad, apoi Teatrul-studio de artă a actorului în anul 1964 de pe lîngă Teatrul Tineretului din or. Brest, clasa profesorului ‒ P. I. Vinogradov.

Şi-a început activitatea în calitate de actor la Teatrul Dramatic rus de la Tiraspol (în prezent Teatrul „N. Aroneţcaia”), apoi a activat la Teatrul Muzical-dramatic de la Hmelniţk, la Teatrul Dramatic de la Bălţi, la Teatrul de dramă din Brest, iar în ultimii ani la Teatrul rus de Stat „M. Gorki”. Majoritatea rolurilor jucate de el erau dramatice, iar abilităţile sale vocale, pasiunea pentru scrimă, cunoaşterea limbilor străine: bieloruse, germane, poloneze, ucrainene l-au ajutat pe actor să joace roluri complexe.

A lucrat cu regizorii: A. Aroneţcaia, P. Vinogradov, G. Volkov, A. Miroşnikov, R. A. Rosenberg, S. A. Teuvajev, D. M. Ceaikovski, L. H. Erkenov. S-a filmat în cîteva filme la studioul cinematografic „Moldova-film", precum şi la alte studiouri ‒ „Mosfilm”, „Sverdlovsk”.

A fost decorat cu: Medalia  „Veteran al Muncii” în anul 1987.

Filmografia:
„Cariera lui Dima Gorin”, „Mosfilm”, 1960 ‒ montor electric,
„Povestea anilor de foc”, Mosfilm, 1961‒ rol episodic,
„Jocul fără reguli”, 1964, studioul cinematografic Sverdlovsk, 1964 ‒ rol episodic
„Gustul pîinii”, 1966 ‒ rol episodic,
Serghei Lazo”, 1967 ‒ albgardist,
„Drumul spre hotarul vieţii”, Rusia, 1995 (regizor – R. Muradean) ‒ şeful NCVD-ului,
„Un preţ mult prea mare”, Rusia, 1998 (regizor A. Haculov) ‒ cazac

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.